Pleit voor de paardenbloem: "Weidevogels terug door paardenbloemen in weilanden"

26 apr 2021 - 15:25

Karst Meijer van het Herbarium Frisicum in Wolvega pleit voor een beter imago van de paardenbloem. Vaak vinden mensen de plant vervelend omdat de wortel zo vastzit tussen de tegels. Maar Meijer vindt het juist een bijzondere en veelzijdige plant, die belangrijk is voor insecten en noodzakelijk als we de weidevogels willen behouden.

Foto: Karst Meijer

"Het gaat heel slecht met de paardenbloem, hij komt helaas steeds minder voor", vertelt er. "Als ik het vergelijk met vroeger, toen ik in jaren zestig als jongetje de provincie inging, dan was heel Fryslân geel. Als ik zie wat er nu van overgebleven is, zijn we meer dan 80 procent van die biodiversiteit kwijt."

In Nederland komen er 250 soorten voor. "Als je vroeger een geel weiland zag, dan waren er wel 60 soorten en nu nog maar één of twee." De andere soorten zijn teruggedrongen in de bermen, parken en tuinen.

Zonder paardenbloem ook geen weidevogel

Volgens hem moeten we stoppen met het maaien van bermen en velden en de paardenbloem laten staan. "We krijgen alleen onze weidevogels weer terug door meer paardenbloemen in de weilanden. Insecten worden in het voorjaar wakker na een lange winterperiode en die storten zich hongerig op de paardenbloem die vol nectar zit. Een kuiken van een weidevogel moet, als die uit het ei is gekropen, leven van insecten. Ze eten per dag gemiddeld tienduizend insecten."

Hij pleit voor corridors; stroken van 10 meter breed in het weiland die minder vaak worden bemest en gemaaid. "Dan heb je de paardenbloem in een aantal jaar weer terug. De soorten in de wegberm staan te trappelen om terug te komen in de weilanden. Hoe mooi zou het zijn als we een lint van paardenbloemen door Fryslân krijgen."

Karst Meijer

Foto: Karst Meijer

Landelijke dag

Met een landelijke dag van de paardenbloem wil hij meer aandacht voor de plant vragen. Die dag beleefde afgelopen zondag zijn tweede editie. Hij riep op om foto's van de paardenbloem te sturen. Hij heeft er wel duizend gekregen. "Als je er een foto van maakt, ga je er toch anders naar kijken." Meijer wil de landelijke dag elk jaar laten terugkomen. "Als er geen corona meer is, wil ik er een evenement van maken en iedereen erbij betrekken."

(Advertentie)
(Advertentie)