Hester Postma wil als nieuwe directeur het Fries Scheepvaart Museum 'upgraden'

Hester Postma (42) uit Leeuwarden wordt de nieuwe directeur van het Fries Scheepvaart Museum in Sneek. Ze begint op 1 juni. Postma is historicus en werkt al 20 jaar bij het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), de laatste jaren als projectleider.
© Fries Scheepvaart Museum
Postma was onder andere verantwoordelijk voor het 'paviljoen Liwwadders' in de Prinsentuin in 2018 tijdens Culturele Hoofdstad.

Opvolger van Seffinga

Ze is als geboren 'Sneker' blij met de nieuwe aanstelling: "Als geboren Sneker en als historicus, heb ik het Fries Scheepvaart Museum altijd een warm hart toegedragen. Het is een prachtige uitdaging om een vervolg te geven aan de inspanningen die Meindert Seffinga voor het museum heeft geleverd. Ik kijk er ontzettend naar uit om aan de slag te gaan."
Postma volgt dus Seffinga op, die onlangs directeur werd van het Historisch Centrum Leeuwarden.
Een stijlkamer in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek (Sneek, stijlkamer) © Omrop Fryslân
Postma hoopt dat ze het Fries Scheepvaart Museum een 'upgrade kan geven. "Het museum staat als een huis. De collectieregistratie is op orde, die is op de website ook voor iedereen te bekijken. Er zijn sterkte educatieve programma's voor het onderwijs. En het museum is tien jaar geleden helemaal verbouwd: verschillende panden aan het Kleinzand zijn met elkaar verbonden. Maar toen is ook de huidige presentatie neergezet. Ik wil niet per se de hele boel op de schop gooien. Maar als ik over een maand ga beginnen, wil ik wel meer kijken hoe we de presentatie wat meer naar het heden kunnen trekken."

Met een frisse blik

Zo zou je een thema als scheepvaart ook gemakkelijk kunnen verbinden met het heden. Postma hoopt dat ze met een frisse blik naar het museum kan kijken. Zelf was ze toe aan een nieuwe stap. "Ik merkte dat het tijd werd voor een blik in een andere keuken. Af en toe heb je weer mensen van buiten nodig. Het Fries Scheepvaart Museum heeft een hele mooie, rijke collectie. Met een sterk team aan medewerkers en ook zo'n 120 vrijwilligers. Ik kijk er erg naar uit om met hen te werken."
Hester Postma over haar nieuwe baan