Eerste koninklijke lintjes uitgereikt: "Veel gedoe om niets"

26 apr 2021 - 12:36

Burgemeester Marga Waanders van de gemeente Waadhoeke reikt de koninklijke onderscheidingen maandag op een wel heel bijzondere manier uit. Waanders gaat met een mobiele huiskamer achter een tractor bij de gelukkige inwoners in haar gemeente langs. Niet iedereen heeft echter meteen door wat het doel is van deze optocht. "We dachten dat de buurman een nieuw hok kreeg!"

Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Burgemeester Waanders is maar wat trots op dit bijzondere alternatief om de lintjes dit jaar uit te reiken. "Het is mooi en verrassend. We zetten mensen in het zonnetje en houden een toespraak. Dit is een wel heel bijzondere manier om dat te doen. Het gaat uiteindelijk om de mensen zelf. Omdat niet iedereen er bij kan zijn, hebben we het zo geregeld dat mensen online kunne meekijken en -luisteren. Zo kan iedereen meegenieten."

Kijk naar de reportage

Eén van de Friezen in de gemeente Waadhoeke die dit jaar een lintje krijgt, is Ben Scheepstra (63 jaar) uit Franeker. Hij was een van de drijvende krachten achter het Sinteklaassprookje in zijn stad en was ook actief voor de volleybalvereniging.

Scheepstra had de tranen in zijn ogen toen hij het lintje kreeg. "Dit is geweldig. Ik had helemaal niets in de gaten. We zaten in een vergadering en toen kwam de burgemeester ineens binnen. Ik zat aan mijn stoel genageld. Ik had hier niet een moment over nagedacht. Maar het is wel heel bijzonder dat andere mensen vinden dat ik hier een lintje voor verdien."

Ben Scheepstra kreeg een lintje

Jacob Stornebrink en syn frou Tiny Stornebrink-Hogeling - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Ook het echtpaar Jacob Stornebrink (88) en zijn vrouw Tiny Stornebrink-Hogeling (84) uit Dronrijp werd naar de mobiele huiskamer gelokt. Op de vraag wat Jacob Stornebink van het lintje vindt, antwoordt hij kort maar krachtig: "Veel gedoe om niets."

"Dat mag je niet zeggen", roept z'n vrouw Tiny op de achtergrond. Beide hadden niets door van het heugelijke moment. "Ik dacht: de buurman krijgt een nieuw hok. Zet hem hier maar even neer, zei ik nog", vertelt Stornebrink. Zijn vrouw is enorm enthousiast. "Er kwam ook nog een politieagent langs. We hadden beide niets door. Maar dit is geweldig!"

Het echtpaar Stornebrink kreeg een lintje

(Advertentie)
(Advertentie)