Sterkste Man van Harkema heeft crowdfunding nodig voor sportschool

"Ik ben niet zo van het handje ophouden, maar het geld vliegt er momenteel echt uit." Kelvin de Ruiter uit Harkema heeft een sportschool en is er klaar mee. "We weten gewoon nog steeds niet wanneer we weer open kunnen. En ondertussen lopen mijn kosten wel door, maar levert het niets op." Een crowdfundactie, ook al is het een kleine, moet zorgen voor een beetje lucht. "Elke euro is er één."
"Het kost me gewoon heel veel geld"
De Ruiter begon zijn sportschool in Harkema een paar jaar geleden. Als vaste deelnemer aan de Sterke Man wedstrijden moest hij vaak lange afstanden afleggen om te kunnen trainen. Om dat dichterbij huis te doen kwam hij met zijn eigen bedrijf. Hij huurde een pand en richtte het voor duizenden euro's in met fitness-apparaten. En al snel kwamen de eerste klanten.
Maar toen kwam corona. "Toen zijn we eerst drie maanden dicht geweest, toen weer even open en daarna weer dicht. En dit keer veel langer." De inkomsten van De Ruiter werden vrijwel meteen stilgelegd. Maar de vaste lasten voor huur en elektriciteit gaan wel gewoon door. En compensatie vanuit de overheid krijgt hij niet.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
"Ik heb eigenlijk twee bedrijven. Ik verhuur mezelf als ZZP'er ook in de bouw en daardoor heb ik een inkomen. En omdat ik dat inkomen heb zegt de overheid dat ik daarmee maar mijn andere bedrijf in de lucht moet houden." Maar dat gaat dus eigenlijk niet.
"Het is niet zo dat ik er nu mee op wil houden. Daarvoor vind ik het te leuk en heb ik ook teveel geïnvesteerd. Maar het kost me gewoon wel heel veel geld en dat vind ik gewoon niet kloppen."
Volgens De Ruiter heeft hij met tegenzin de actie opgezet en op Facebook aan de bel getrokken. "Ik ben niet zo'n actievoerder en het heeft ook weinig zin. Maar de laatste persconferentie was voor mij de druppel."