Laatste vaccinatieronde in verzorgingstehuis: wat heeft het opgeleverd?

23 apr 2021 - 14:02

Ruim elf weken na de eerste vaccinatie in verzorgingstehuizen zit de operatie er bijna op. Vanaf vrijdag zijn nagenoeg alle bewoners gevaccineerd. Daarmee lijken de besmettingen van het coronavirus en de uitbraken beter onder controle te zijn.

Bekijk de reportage

Vrijdag worden er zo'n 30 mensen gevaccineerd in het verzorgingstehuis Saxenoord in Franeker. Het zijn de laatste van duizenden bewoners van verzorgingstehuizen. Door heel Fryslân zijn ze in de afgelopen 2,5 maand gevaccineerd. Het was een monsterklus, die gedeeltelijk door de organisaties zelf en door de prikteams van Dokterzorg Friesland is uitgevoerd. En het heeft effect.

Hieronder kun je zien wat het effect van de vaccins was in de verzorgingstehuizen:

Bijna drie maanden geleden, toen het vaccineren begon, waren er nog 32 sterfgevallen in één week. Nu zijn er in de afgelopen twee weken geen mensen overleden. Ook het aantal besmettingen is flink teruggelopen. De week voordat het vaccineren begon, waren er nog maar 139 per week. Inmiddels is dat teruggelopen naar 21 besmettingen per week.

Huisarts Vincent de Groot, die meewerkte in een van de prikteams van Dokterzorg Friesland, kijkt tevreden terug op een hectische periode. "Iets wat ik heb geleerd is flexibiliteit te hebben. Als er bijvoorbeeld een uitbraak was, moest alles omgegooid worden."

Volgens hem is alles goed verlopen. "Het is niet zo eenvoudig als het lijkt voor buitenstaanders. De hele organisatie neemt tijd in beslag, vooral om de selectie van patiënten wie als eerste een prik krijgt. Dat heeft even geduurd. Maar het prikken ging prima."

Grotere uitdaging komt nog

Dat de grote klus er nu op zit, betekent niet dat er helemaal niet meer wordt gevaccineerd in de verzorgingstehuizen. Iedere zorgorganisatie krijgt de komende tijd ook nog nieuwe bewoners in de huizen die ook moeten worden gevaccineerd.

Volgens De Groot staat hem als huisarts een nog veel grotere uitdaging te wachten: "De grotere populatie is aan de beurt. Dit kost nog veel meer energie dan hiervoor."

(Advertentie)
(Advertentie)