Andere aanpak groenonderhoud Leeuwarden voor verbetering natuur

De gemeente Leeuwarden experimenteert met een andere vorm van groenonderhoud. Maai- en snoeiafval wordt niet meer afgevoerd, maar teruggebracht in de natuur, waar het kan vergaan en zorgt voor een betere biodiversiteit. Oude boomstammen worden rechtop in de grond gezet. Takken liggen in bulten bij elkaar, vaak overdekt met grond. Waterstroompjes krijgen vrij spel. En zo gebeurt er nog veel meer.
Jan Wester en Geert Draaistra bij de terp in Camminghaburen © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Het is de bedoeling om hiermee de natuur een flinke duw in de rug te geven, vertelt Geert Draaistra, innovatief ontwikkelaar bij de gemeente Leeuwarden. Planten en dieren moeten van de aanpak profiteren. Maar ook zorgt de herinrichting voor een betere wateropvang en een gezondere bodem.
De werkwijze kan worden opgemerkt aan de rand van Camminghaburen, langs de weg tussen Leeuwarden en Hurdegaryp. Ook langs de weg tussen Warten en Grou is een project zichtbaar.

Recreatie

Dat de natuur van de aanpak profiteert betekent niet dat mensen er niet meer mogen komen. Het is precies andersom: in de strook bij Camminghaburen zijn er volop mogelijkheden om te wandelen op het 'beleefpad' dat door het gebied loopt. Ook kinderen kunnen er vrij spelen. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met het wijkcomité. "De buurt wilde dit graag en is er erg blij mee", zegt Draaistra.
Verslaggever Gerrit de Boer
Een collega van Draaistra, Jan Wester, die het project in Warten onder zijn bewind heeft, legt uit dat de strook tussen Warten en Grou insecten de gelegenheid geeft om zich van gebied naar gebied te verplaatsen. "Een bij moet om de 200 meter eventjes rusten. Hij steekt dus geen grote stukken land over zoals ze er buiten Warten liggen. Door deze strook van zo'n 400 meter kunnen de bijen, de hommels en de vlinders van één gebied naar het andere oversteken."

Wennen: stomdronken en alles scheef

Wester en Draaistra vertellen dat de werknemers die het groenonderhoud doen wel aan deze werkwijze moesten wennen. "Sommigen vinden het geweldig en anderen vinden het niets", zegt Wester. "Mensen waren gewend om alles mooi recht te maken. Maar hier hoeft dat niet. Ik zei dat ze maar moesten denken dat ze dit werk moeten doen na een avondje stappen. Stomdronken en alles scheef. Hoe langer ze het doen, hoe enthousiaster de meesten worden."
De terp in Camminghaburen © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Oare oanpak grienûnderhâld foar ferbettering natûr yn Ljouwert