Habtamu de Hoop houdt maidenspeech in Kamer: "Het was emotioneel"

22 apr 2021 - 18:41

Het Friese Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (PvdA) heeft donderdag zijn 'maidenspeech' gehouden in Den Haag. Zo wordt de eerste toespraak van een parlementslid in de Tweede Kamer genoemd. De Hoop had het over kansengelijkheid en sprak onder andere over zijn ouders die in Wommels wonen. Het nieuwe Kamerlid kreeg veel reacties op social media en ook voor hemzelf was het emotioneel.

Foto: ANP

"Ik heb het verhaal vanuit mijn hart verteld", zegt Habtamu de Hoop. "Dat het mensen aanspreekt is gewoon mooi. Je hebt er hard voor gewerkt. Ik was niet heel nerveus, want ik had het goed voorbereid. Maar ik moest wel een drempel over om zoiets persoonlijks te vertellen. Ik vond het ook emotioneel."

Kansengelijkheid

De Hoop hield zijn toespraak in een debat met minister Slob van Onderwijs. De speech ging vooral over kansengelijkheid. "Kansengelijkheid komt niet zomaar aanwaaien. We hebben als samenleving en als politiek de verantwoordelijkheid om die te organiseren voor ieder kind," zei De Hoop in de Kamer.

Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (PvdA)

De Hoop werd zelf ooit als baby te vondeling gelegd in Ethiopië. Daar refereerde hij aan: "Wie mij op deze wereld heeft gezet, dat is voor mij onbekend. Maar wie mij de liefdevolle opvoeding hebben gegeven waardoor ik vandaag op deze plek kan staan, daar bestaat geen enkele twijfel over."

Ik moest wel een drempel over om zoiets persoonlijks te vertellen. Ik vond het ook emotioneel.

Habtamu de Hoop (PvdA)

Dat De Hoop zo'n persoonlijk verhaal heeft verteld, doet hij niet snel, vertelt hij tegen Omrop Fryslân. "Misschien is dat wel een beetje Fries. Maar het debat ging over kansen in het onderwijs en ik weet uit eigen ervaring dat je ook gewoon veel geluk moet hebben. Je kunt veel hebben aan ouders die je helpen. Ik heb lieve en fijne ouders, die me erg hebben geholpen. Nu is het in veel gevallen zo dat je thuissituatie veel invloed heeft op waar je eindigt. Ik vind dat het anders moet."

De PvdA'er wilde met zijn persoonlijke verhaal vertellen wat zijn thuissituatie en komaf voor hem heeft betekend.

"Ontroerend"

Binnen zijn eigen partij kreeg De Hoop al veel reacties. Oud-partijleider Lodewijk Asscher schreef op Twitter: "Ontroerend: de Hoop." De Friese fractie van de PvdA heeft laten weten het een 'krachtige, hoopgevende en ontroerende' speech te vinden. Attje Kuiken, mede-Tweede Kamerlid van De Hoop, schreef: "Hoop voor de toekomst! Prachtige speech van onze college Habtamu de Hoop over kansengelijkheid." Oud-Kamerlid Jacques Monasch zei: "Mooi. Indrukwekkend. Knap. Gefeliciteerd Habtamu! Mooi om te zien dat jij het volgende Kamerlid uit PvdA Súdwest-Fryslân bent." Monasch was in het verleden actief voor de PvdA en woont in Sneek.

Maar ook vanuit andere partijen kwamen reacties. Zo ook van Sylvana Simons van BIJ1: "Drie zinnen, en het kippenvel staat op m'n armen en de tranen prikken achter m'n ogen. De maidenspeech fan collega Habtamu de Hoop is prachtig." En fractievoorzitter Sijbe Knol van FNP Fryslân schreef erover: "De 'Hoop' van links. Daar spreekt verder geen voorkeur uit. Veel succes Habtamu. Deze binnenkomer staat als een huis."

Telefoon ontplofte

Op social media is de maidenspeech honderden keren gedeeld en het heeft duizenden likes gekregen. Dat overviel De Hoop, zegt hij. "Je houdt zo'n speech, maar dan zit je nog gewoon in het debat. Een uur later was het klaar en toen ontplofte mijn telefoon. Dat was wel heel bijzonder, dat je er voor de eerste keer mag staan en iets persoonlijks mag vertellen. Dat mensen dat mooi vinden, waardeer ik natuurlijk heel erg."

(Advertentie)
(Advertentie)