Geen paniek bij brand op Koegelwieck na adequaat optreden van bemanning

22 apr 2021 - 13:01

De schrik zat der woensdag goed in toen midden op de Waddenzee brand uitbrak op een van de schepen van Rederij Doeksen. Het ging om de sneldienst de Koegelwieck naar Terschelling. Een van de twee motoren viel stil toen in de motor brand ontstond. Door 'zelfblusgas' kon erger worden voorkomen.

Foto: ProNews

"In één van de machinekamers, aan bakboordkant, is brand ontstaan. De bemanningsleden hadden dat snel in de gaten. Ze hebben snel de zuurstof dichtgedraaid en de brandstoftoevoer en ze hebben blusgas toegelaten in het systeem", zegt directeur Dirk Spoor van Doeksen. "De brand was vrij vlot ook weer uit. Maar voor de bemanning en voor de passagiers was het wel even schrikken."

De passagiers bleven heel rustig en de bemanning ook. "Dat viel mee, ook omdat de brand snel uit was gelukkig. Er is actie ondernomen en gecommuniceerd naar de passagiers. Daarom was de situatie aan boord heel rustig." Niemand raakte gewond.

Dirk Spoor van Rederij Doeksen

Foto: ProNews

De hulpdiensten kwamen massaal naar het schip om de bemanning te assisteren. De KNRM kwam in actie, net als de brandweer van Terschelling en Vlieland. Voor zulke situaties midden op zee wordt regelmatig getraind en nu bleek dat hulpdiensten en bemanning wisten wat ze moesten doen. "Daar ben ik trots op dat de systemen werken zoals ze moeten werken. We hebben gezien dat de procedures aan boord werken en dat de bemanning adequaat kon optreden."

Er wordt nu gekeken naar de oorzaak, mogelijk een lek in het brandstofsysteem. In het schip zitten gloednieuwe motoren, daar zou het niet aan kunnen liggen. Met andere schepen kan Doeksen de dienstregeling voortzetten. "De Tiger vaart meer, dus dat kunnen we eerst goed opvangen."

Trefwoorden: 
brand motor Doeksen sneldienst
(Advertentie)
(Advertentie)