Defensie houdt uit voorzorg F-35's aan de grond

22 apr 2021 - 10:51

Defensie houdt uit voorzorg de F-35's aan de grond. Mogelijk heeft opspattend gruis bij drie van deze jachtvliegtuigen slijtage veroorzaakt aan de motor. Het gruis zou afkomstig zijn van een antisliplaag van het banenstelsel op Vliegbasis Leeuwarden. Onderzocht wordt of dit inderdaad de oorzaak is. De motorslijtage is op de Friese basis ontdekt tijdens standaard inspecties.

De lâning fan de earste F-35 yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân

De luchtmacht heeft inmiddels zeventien van deze jachtvliegen. Daarvan staan er negen op de Friese basis en acht in de Verenigde Staten. Volgens Defensie kunnen, buiten de drie, de overige toestellen gewoon vliegen.

De luchtmacht houdt alle toestellen op vliegbasis Leeuwarden echter uit voorzorg aan de grond om mogelijke vervolgschade te voorkomen. Voor zover bekend is Nederland het enige land dat deze slijtage aan F-35-motoren heeft. De F-35 heeft een zwaardere motor dan een F-16 en blaast daardoor tijdens het taxiën meer gruis op. Bij de F-16 is deze vorm van slijtage niet geconstateerd.

Duidelijkheid van fabrikant

Volgens vliegbasiscommandant Henk Doorten is de vliegveiligheid niet in het geding geweest: "Bij ieder straaltoestel zie je slijtage. Ook wel door gruis zoals wij nu hebben geconstateerd. We willen nu helder hebben van de fabrikant wat we moeten doen. Of de onderdelen vervangen moeten worden."

Verslaggever Hayo Bootsma praat met vliegbasiscommandant Henk Doorten

Ook moet gauw duidelijk worden wat de oorzaak is van de slijtage, zegt Doorten. "De F-16's hebben er geen last van. Die opereren vanaf de andere kant van het vliegveld. We kijken dus ook naar de banen. Of daar zwakke of slechte plekken inzitten." Het is dan ook niet duidelijk wanneer er weer kan worden gevlogen met de F-35. Doorten hoopt zo snel mogelijk weer toestellen in de lucht te krijgen.

Overlast

De zwaardere motor zorgt ook voor overlast bij mensen die in de buurt wonen van vliegbasis Leeuwarden. Omwonenden klagen over overlast en willen dat er actie wordt ondernomen om die overlast te verminderen. Ze willen dat wordt bekeken of op een andere wijze kan worden gevlogen.

Ook statenleden van FNP, PvdA en GroenLinks maken zich zorgen over het geluid van de F-35 en hebben daarover vragen gesteld aan het provinciebestuur.

Verslaggever Hayo Bootsma

(Advertentie)
(Advertentie)