PODCAST Smokkelbern #3: "Ik heb nooit een Jodenster gedragen"

22 apr 2021 - 09:06

Als in 1942 in Amsterdam de razzia's tegen de Joden beginnen, durft de 11-jarige Jack Koppels niet langer thuis te blijven, bang dat hij bij een volgende actie wordt opgepakt. In aflevering 3 van de podcast Smokkelbern, met verhalen van Joodse onderduikkinderen in Fryslân, doet Jack Koppels zijn verhaal.

Beluister de podcast:

Jack Koppels is enig kind van een Joods echtpaar. Om niet te worden opgepakt, pakt hij zijn autoped, doet zijn Jodenster af en zorgt dat hij altijd onderweg is. Dag in dag uit zwerft hij door de stad en is is ooggetuige van de verschrikkingen die zich er afspelen.

Later duikt Jack onder en komt uiteindelijk in Balk terecht. Via de radio-uitzendingen van de BBC blijft hij op de hoogte van het oorlogsnieuws. Maar ook komt hij in aanraking met de jazzmuziek. Het zal zijn leven voorgoed veranderen.

Foto: Omrop Fryslân

Smokkelbern, de podcast is te beluisteren op de website van Omrop Fryslân, in de podcastapps en op Spotify. Meer informatie op omropfryslan.nl/smokkelbern.

Foto: Omrop Fryslân

De podcast Smokkelbern wordt gemaakt door Gerard van der Veer en Karen Bies. Er is ook een Fryslân DOK-serie Smokkelbern van vijf televisiedocumentaires, gemaakt door Gerard van der Veer en Annet Huisman, te zien op NPO2 en Omrop Fryslân.

'Smokkelbern' is onderdeel van het project 'De terugkeer van de Joodse kinderen', een samenwerking van Stichting de Verhalen, Tresoar, Omrop Fryslân, Friesch Dagblad en Leeuwarder Courant.

(Advertentie)
(Advertentie)