Statenleden krijgen 'vervelend gevoel' dat ze over deltaplan later zijn geïnformeerd dan de pers

21 apr 2021 - 13:13

Verschillende leden van Provinciale Staten zijn er niet over te spreken dat de statenleden het plan 'Bouwstenen voor het deltaplan' van de noordelijke provincies pas op maandag kregen, terwijl de pers in en buiten Fryslân de informatie al op vrijdag kreeg. "Wij worden zo op achterstand gezet", zegt Max Aardema van de PVV.

Foto: Omrop Fryslân

Ook 50Plus, FNP en ChristenUnie vinden dat gedeputeerde Avine Fokkens Provinciale Staten eerder had moeten informeren.

De gedeputeerde ziet dat zelf anders. "Als je landelijke media-aandacht wilt, en volgens ons is dat goed geslaagd, ontkom je er niet aan om de media onder embargo te informeren. Dat is voor ons een normale werkwijze." Ze voegt eraan toe dat ze in maart alle fracties digitaal heeft bijgepraat over het proces. "Uiteraard streven wij ernaar om de staten altijd goed te informeren.

Blijkbaar vertrouwt u de statenleden niet.

Teun Wiersma van 50Plus

Het afgelopen weekend alle volksvertegenwoordigers tegelijkertijd informeren was volgens Fokkens geen optie. "Het gaat om acht bestuurslagen met in totaal 324 volksvertegenwoordigers. De kans op uitlekken is dan te groot."

Omdat sommige statenleden bij voorkeur geen stukken ontvangen op zondag is ervoor gekozen om iedereen de informatie in de nacht van zondag op maandag te doen toekomen met een embargo op maandagochtend zes uur. Teun Wiersma van 50Plus was kritisch over deze redenering. "Blijkbaar vertrouwt u de statenleden niet." Fokkens weersprak dat. "Er is geen sprake van dat ik statenleden niet vertrouw."

Vervelend gevoel

Ook statenlid Maaike Prins (CDA) kan zich wel voorstellen dat de staten 'een vervelend gevoel' hieraan overhouden. Volgens haar is het goed om nog eens goed te bekijken hoe en wanneer statenleden worden geïnformeerd over belangrijke ontwikkelingen zoals de noordelijke ambitie om 220.000 huizen extra te bouwen als het Rijk bereid is om te investeren in de Lelylijn en twee andere spoorlijnen in het noorden.

Commissaris van de Koning Arno Brok beloofde dat zo'n overleg er komt.

(Advertentie)
(Advertentie)