Longarts schikt zich in versoepelingen: "We hebben geen keus"

21 apr 2021 - 08:54

Longarts Wouter van Geffen van het MCL schikt zich in de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen van het kabinet. "De maatschappij heeft echt behoefte aan meer vrijheid en meer versoepelingen. Ik denk dat wij ons als ziekenhuizen in Fryslân aan moeten passen. Het zal niet eenvoudig zijn, maar we hebben ermee te dealen," zegt hij. Eerder was hij nog kritisch: Anderhalve week geleden vond Van Geffen het 'echt nog te vroeg' voor versoepelingen.

Dokter Wouter van Geffen - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

"Ik neem het eigenlijk als kennisgeving aan," zegt Van Geffen na het horen van de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. "Met de versoepelingen is er natuurlijk een redelijke kans op meer besmettingen dan anders. Maar op een gegeven moment moet de samenleving ook weer z'n beloop krijgen. We moeten met z'n allen de schouders eronder zetten en er het beste van maken."

"Je hebt niet zoveel keus"

Anderhalve week geleden vond Van Geffen het echt nog te vroeg, volgens hem was de druk op de zorg nog te groot. Nu legt hij zich neer bij de nieuwe maatregelen. "Als wij als ziekenhuizen er blij mee zijn, zijn andere groepen in de samenleving er weer niet gelukkig mee. Het is nu besloten, het heeft niet zoveel zin om terug te kijken. Wij moeten nu als zorgverleners en ziekenhuizen ervoor zorgen dat we met deze nieuwe situatie omgaan. Het kan betekenen dat we in de zomer weer veel harder door moeten werken, maar dat zij dan zo."

Dat er niet veel rek meer in zit, blijft zo, zegt de longarts. "De regering verwacht dat het af zal nemen, ik hoop dat ze daar gelijk in hebben. Je hebt niet zoveel keus. We gaan gewoon door."

Positief over vaccinatie

Wat volgens Van Geffen wel positief veranderd is, zijn de grote aantallen prikken die al gezet zijn. "En er is ook meer vaccin aan ziekenhuizen toegezegd. Veel van het ziekenhuispersoneel werkt nog steeds zonder gevaccineerd te zijn. Dan hebben we het over dokters, verpleegkundigen en coassistenten, maar ook over ondersteunende functies zoals de schoonmakers. Het zou betekenen dat men veiliger kan werken, dat er minder uitval is door ziekte en dat mensen minder angstig naar hun werk hoeven."

Longarts Wouter van Geffen van MCL

(Advertentie)
(Advertentie)