Rapport Eringa: Thialf heeft alleen toekomst met structurele overheidssteun

20 apr 2021 - 13:38

Om ijsstadion Thialf overeind te houden is structureel meer overheidssteun nodig. Dat staat in het rapport 'Samen Thialf' van Pier Eringa.

Rapport Eringa

Het gaat niet om kleine bedragen: de gemeente Heerenveen en de provincie Fryslân moeten samen structureel acht ton in het jaar bijpassen. Verder is ook een bijdrage nodig van het Rijk voor noodzakelijke investeringen, zoals de bouw van een nieuwe ijshockeyhal. Eringa gaat zijn rapport dinsdagmiddag presenteren in Heerenveen.

Structureel tekort

Zwarte cijfers schrijven is volgens Pier Erina redelijkerwijs niet mogelijk voor ijsstadion Thialf in Heerenveen. Hij heef kritisch naar alle inkomsten en uitgaven gekeken. Thialf open houden als top-ijsbaan kost 4,2 miljoen euro op jaarbasis, maar de inkomsten zijn niet hoger dan 2,8 miljoen. Dat betekent dat er een structureel tekort is van 1,4 miljoen euro. Volgens Eringa kan Thialf alleen overleven als aandeelhouders en de structurele gebruikers van Thialf zoals NOC-NSF en de KNSB bereid zijn om bij te dragen.

Thialf heeft eerder al fors bezuinigd door onder andere te snijden in het aantal medewerkers. Verder bezuinigen is volgens Eringa niet mogelijk. Hij vindt het verder problematisch dat Thialf geen financiële middelen heeft voor het doen van de nodige investeringen, zoals de bouw van een nieuwe ijshockeyhal. Voor groot onderhoud en de nodige investeringen is volgens Eringa 2,5 miljoen euro per jaar nodig. Eringa vindt het niet onredelijk om hiervoor een beroep te doen op het Rijk vanwege de functie van Thialf als internationaal topsportcentrum.

Foto: Orange Pictures

Niet raar

"Om topsport te bedrijven in een ijsstadion zoals Thialf, daar moet gewoon geld bij", zegt Pier Eringa. Hij vindt dat op zichzelf niet zo vreemd, want ook voor andere topsportlocaties in Nederland zoals de roeibaan in Amsterdam of het zwembad van Eindhoven geldt hetzelfde. "Het is bij een topsportcentrum eigenlijk altijd zo dat er geld van de gemeente en de provincie bij moet." In de plannen om Thialf te bouwen zat volgens Eringa 'een stuk optimisme'. "Aan de voorkant van zo'n project wordt vaak een berekening gemaakt die achteraf niet blijkt te kloppen."

Het rapport 'Samen Thialf' is volgens Eringa wel een basis om naar de toekomst van het ijsstadion te kijken. "Alle partijen zijn het nu eens over de cijfers en de berekeningen", Eringa ziet ook bereidwilligheid bij betrokken partijen zoals NOC-NSF en de KNSB om meer bij te dragen aan Thialf. "Ook die partijen strekken zich. Dan blijft er een gat over. Nou, daar moet een oplossing voor gevonden worden. Maar zonder overheidssteun gaat het niet."

Pier Eringa over de conclusies in zijn rapport

(Advertentie)
(Advertentie)