"Terrassen open, einde aan avondklok, en niet meer winkelen op afspraak"

20 apr 2021 - 07:48

Waarschijnlijk is het straks niet meer nodig om een afspraak te maken om te winkelen. Wel geldt er binnen een maximum aantal klanten, en stewards gaat het publiek in de winkelstraat in goede banen leiden. Dat zou één van de maatregelen zijn die vanavond worden aangekondigd in een nieuwe persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.

Premier Rutte - Foto: ANP

Op dit moment is in winkels maximaal een klant per 25 vierkante meter toegestaan, met een maximum van vijftig klanten per winkel. Ook moeten klanten zich nu officieel vier uur van tevoren telefonisch of via de website hebben aangemeld.

De persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge begint om 19:00 uur en is live te horen bij Omrop Fryslân op de radio, en te zien om omropfryslan.nl en in de app van Omrop Fryslân.

De versoepelingen zouden op 28 april moeten ingaan. Dat meldt de NOS op basis van mensen die op de hoogte zijn van de plannen. Een week eerder waren er gene versoepelingen, ook al zag het daar eerst wel naar uit.

Na ruim drie maanden lijkt er nu een einde te komen aan de omstreden avondklok. Horecaondernemers mogen onder strikte voorwaarden hun terrassen weer openen en de beperking van het aantal bezoekers thuis lijkt te worden versoepeld. Nu geldt nog een dringend advies om per dag niet meer dan een gast te ontvangen. Dat zouden er vanaf volgende week twee worden. Een definitief besluit over al deze versoepelingen valt dinsdagochtend, meldt het ANP.

Het kabinet had aanvankelijk gehoopt deze week al de eerste stappen te kunnen zetten richting heropening van de samenleving. Maar daar ging vorige week een streep door omdat het aantal ziekenhuisopnames toen nog altijd steeg. Inmiddels lijkt daar sprake van een stabilisatie, waardoor er nu wel voldoende ruimte zou zijn, meldt het ANP, terwijl de Volkskrant meldt dat een aantal ziekenhuizen het personeel op de intensive care en covidafdelingen vraagt om af te zien van vrije dagen in de meivakantie. De druk die de coronapandemie op de afdelingen legt is zo hoog, dat verlof voor artsen en verpleegkundigen nauwelijks mogelijk is.

Trefwoorden: 
coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)