Bedreiging bij Cambuur: erevoorzitter en leden stichtingsbestuur stappen op

20 apr 2021 - 07:32

Er is opnieuw onrust ontstaan in de bestuurskamer van SC Cambuur. Vier van de vijf leden van het stichtingsbestuur houden er per direct mee op. Dat geldt voor voorzitter Cees Anceaux, Dirk Bootsma, Wim de Keijzer en Bert van Dijk. Reden van het opstappen is dat er leden zijn bedreigd. Alleen Hayo Apotheker blijft in het stichtingsbestuur zitten tot 1 mei.

Supporters fan Cambuur fiere de promoasje nei de earedifyzje - Foto: ANP

Een aantal weken geleden was het ook al onrustig op de burelen van de club. Er zijn afgesproken gemaakt over het stoppen van twee commissarissen en de leden van het stichtingsbestuur. Deze leden zouden er op 1 mei mee ophouden, maar willen tot 1 juni hun opvolgers begeleiden.

Er stonden vier mensen op een kandidatenlijst voor twee plekken in het stichtingsbestuur. Van de certificaathouders, die geld in de club hebben gestoken, worden er twee vertegenwoordigd in het stichtingsbestuur. Een van die kandidaten is erevoorzitter Ype Smid, die vorige week in de SportCast nog zei dat de kans 'nihil' was dat hij nog wat voor Cambuur zou doen op korte termijn. Naar aanleiding van die kandidatuur zijn Smid en leden van het stichtingsbestuur bedreigd. Die hebben daarom besloten er per direct mee op te houden.

"Zwichten voor geweld"

Drie van de vier kandidaten voor het nieuwe stichtingsbestuur hebben zich teruggetrokken, onder wie Smid. Datzelfde geldt dus ook voor vier van de vijf leden van het huidige stichtingsbestuur. "We zwichten voor geweld en dat doet pijn," vertelt Anceaux. Smid laat weten aangedaan te zijn door de bedreigingen en intimidatie. Die bedreigingen zijn afkomstig van een medewerker van Cambuur en komen ook uit de hoek van de harde kern van de club. Smid denkt erover om aangifte te doen bij de politie.

En het blijft niet bij het bovenstaande. Ook de voorzitter van de Kern van Cambuur, Kees Elzinga, overweegt om ermee op te houden. Elzinga is ook bedreigd en geïntimideerd, zo laat hij weten. Verder wil hij nog niet reageren. Elzinga wil woensdag eerst het bestuur van de Kern van Cambuur op de hoogte stellen. De kans dat hij doorgaat met zijn werk voor de supportersclub is uiterst klein.

Hayo Apotheker blijft

Van het stichtingsbestuur blijft alleen oud-burgemeester Hayo Apotheker zitten. Apotheker laat weten dat hij zich wil houden aan de afspraken die eerder zijn gemaakt over de datum van opstappen van het eerdere stichtingsbestuur. Die datum ligt op 1 mei. Tot die tijd blijft Apotheker dus op zijn post. "Ik wil voorkomen dat de club in een juridisch vacuüm terechtkomt", laat Apotheker weten.

Algemeen directeur Ard de Graaf van Cambuur laat weten dat hij hier nog niet het meeste van heeft meegekregen. "Ik heb gemerkt dat er dit weekend wat turbulentie was", zegt De Graaf. Maar, de drukte omtrent de promotie heeft ervoor gezorgd dat de directie zich hier nog niet mee bezig heeft gehouden.

Cees Anceaux, lid van het stichtingsbestuur, en sportverslaggever Geert van Tuinen over de kwestie

(Advertentie)
(Advertentie)