Minister Van Engelshoven op bezoek bij Friese testevenement-musea

19 apr 2021 - 16:49

Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven bracht maandag een bezoek aan het Fries Museum in Leeuwarden en het Jopie Huisman Museum in Workum. Deze twee musea zijn voor het eerst weer beperkt open. Ze doen mee aan de reeks testevenementen om te kijken hoe alles met behulp van coronatesten weer veilig open kan. Beide musea zijn drie dagen open.

Minister Van Engelshoven bezoekt musea

Van Engelshoven was 's ochtends bij het Drents- en Groninger Museum. 's Middags was Fryslân aan de beurt. "Ik ben blij dat dit museum meedoet aan de pilot met testen voor toegang," zegt de minister bij het Fries Museum. "We proberen uit of het werkt. We hopen allemaal dat de musea zo snel mogelijk meer ruimte krijgen om open te gaan. Dit doen we niet om tot in lengte dagen het testen te houden, maar vooral om nu eerder en sneller dingen mogelijk te maken."

In het Fries Museum in Leeuwarden - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Als minister van Cultuur vindt ze dat kunst en cultuur er voor iedereen moet zijn. "Dit museum heeft als regionaal museum een plek in de basis infrastructuur. Het is een icoon voor Fryslân en hopelijk voor veel mensen in het land een reden om naar Leeuwarden te komen."

Boodschap mee naar Den Haag

Directeur Kris Callens van het Fries Museum hoopt dat hij de deuren van zijn museum snel weer kan openen, maar blijft ook realistisch. "De minister heeft bevestigd dat musea onderdeel van het stappenplan om uit de coronacrisis te komen en dat ze in stap 2 aan de orde zijn. Wanneer we aan die stap toe zijn is lastig te voorspellen, de situatie beweegt als een dagkoers. Als het weer mag, ontvangen we het publiek met open armen. Onze boodschap was nu vooral een boodschap van blijdschap dat we nu weer even drie dagen open mogen zijn. En hopelijk straks weer voor iedereen. Wij zijn er klaar voor, die boodschap gaat nu mee naar Den Haag."

Minister Ingrid van Engelshoven en directeur Kris Callens van het Fries Museum

Het Jopie Huisman Museum - Foto: Omrop Fryslân, Karen Bies
(Advertentie)
(Advertentie)