Eerste week vaccineren, huisartsen verdeeld: "Toch wel teleurstellende uitkomst"

17 apr 2021 - 17:50

Huisartsen in Fryslân hebben de eerste week van prikken met AstraZeneca erop zitten . Vorige week zondag begonnen de eerste dokters met het inenten van mensen tussen de 60 en 65 jaar. De opkomsten verschilden veel. Het nieuws over het AstraZenecavaccin speelde daar een grote rol in. Lang niet iedereen vertrouwd dat vaccin meer, vanwege berichten over mogelijke ernstige bijwerkingen. Huisartsen zijn dan ook verdeeld over het succes van de eerste week.

Eerste week prikken

"Ja het was een enerverende week," zegt huisarts Karin Groeneveld uit Lemmer terwijl ze naar een tafel loopt in haar praktijk. Aan die tafel prikt een medewerker een spuit in een flesje AstraZeneca. "Ik ben trots op onze medewerkers, want die werken toch maar weer op hun vrije zaterdag." Groeneveld is voorzitter van de Friese Huisartsenvereniging.

Het was voor de huisartsen een drukke week. "De opkomst bij ons was rond de 88 procent. Daar ben ik heel blij mee. De reacties van de mensen waren heel mooi, maar twee dingen blijven me écht bij. Het allerleukste was een patiënt die huppelend binnen komt. Die had er echt zin in." Mar dat was niet voor iedereen zo. "Mensen vonden het best wel spannend en hebben lang getwijfeld, maar toch besloten om het te doen."

Groeneveld helpt haar medewerker even met het uitpakken van een paar spuiten. "Ik ben heel blij dat we toch nu het eind van de tunnel zien. Maar, ik word pas echt blij als we wat meer vrijheden krijgen. Maar elke stap is er één."

Foto: Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar

Karin Groeneveld

Niet iedereen blij

Maar niet alle huisartsen zijn te spreken over de week. Huisarts Jacob Bruins uit Appelscha had vaccinaties over door het nieuws over AstraZeneca. Hij mocht daarom mensen tussen de 65 en 70 uitnodigen om het vaccin toch op te maken, al pakte dat niet positief uit. "Ik heb die mensen uitgenodigd en uitgelegd wat we gebruiken. We bieden dat aan en dat kan je vrijdag of zaterdag ophalen. Daar is heel goed op gereageerd, mensen wilden graag. Ik heb dat woensdag gedaan, maar donderdag krijg ik bericht dat de GGD iedereen met geboortejaar 1952 op gaat roepen. Dat is precies de groep die ik nou net uitgenodigd heb. Dus de helft van de mensen hebben weer afgezegd."

Bij de huisartsen wordt met AstraZeneca geprikt, maar bij de GGD niet. Door de slechte reclame voor AstraZeneca, maken mensen eerder de keuze voor Pfizer. Bruins is niet positief over de eerste week. "Heel hectisch, heel druk, heel veel regelwerk en toch wel teleurstellende uitkomst."

Jacob Bruins over zijn eerste prikweek

(Advertentie)
(Advertentie)