TERUGBLIK: Eerdere promoties van Cambuur in 1992, 1998 en 2013

17 apr 2021 - 09:52

Na winst op Helmond Sport was SC Cambuur er vrijdagavond er zeker van: promotie naar de eredivisie. Met de winst in eigen huis werd promotie officieus veilig gesteld. De Leeuwarder voetbalclub maakte het promotiefeest eerder mee: in 1992, 1998 en 2013 promoveerden ze ook naar de eredivisie.

Kijk terug naar die beelden van toen:

Omrop Fryslân keek met oud-spelers Jouke Dantuma en Lody Roembiak in 2013 terug op het kampioenschap van 1992:

1992: een historisch jaar voor Cambuur

Op 14 april 1992 werd Cambuur kampioen in de eerste divisie zonder zelf in actie te komen. De Leeuwarder club pakte de titel omdat concurrent RBC punten verspeelde tegen Veendam. De volledige Cambuurselectie zat toen, bij die wedstrijd, op de tribune. Rob Baan was toen, nog maar voor het tweede jaar, hoofdtrainer van het elftal. Hij verliet Cambuur meteen na de promotie omdat hij eerder al getekend had als trainer van FC Twente. Het lukte de ploeg om twee jaar in de eredivisie te blijven.

In 2007 zond Omrop Fryslân deze terugblik op 1992 uit, met oud-voorzitter Reinier Krol van de Vriendenclub Cambuur, journalist Rob de Jong en oud-speler Jan Bruin:

1998: promotie vanuit de nacompetitie

Op 30 mei 1998 was de eredivisie weer in zicht voor Cambuur. De club wilde het in eigen huis afmaken. De bloemen en champagne stonden al klaar, maar daarvoor moest er eerst nog wel gewonnen worden van FC Den Bosch... en dat lukte niet. In het eigen stadion werd het 2-2.

Het verslag van de wedstrijd tegen Den Bosch in het programma Boppeslach van 1 juni 1998:

Op 2 juni 1998 vertrokken zo'n duizend Cambuur-supporters naar Zwolle, voor de beslissingswedstrijd in de nacompetitie. Cambuur mocht met drie doelpunten verschil van Zwolle verliezen, om toch te promoveren naar de eredivisie.

Omrop Fryslân deed op 2 juni 1998 verslag van de spanning bij de supporters voorafgaand aan de laatste wedstrijd tegen Zwolle:

Cambuur won de laatste wedstrijd in Zwolle met 2-1. En dat betekende dat Cambuur voor de tweede keer in de eredivisie kwam. Deze keer echter maar voor een jaar. Met de degradatie naar de eerste divisie begon een zware tijd voor Cambuur, met als dieptepunt het jaar 2006, het jaar dat de club op de rand van een faillissement stond.

Bij terugkomst uit Zwolle wachtte een stadion vol supporters de spelers op. Omrop Fryslân zond een verslag van de huldiging uit op 3 juni 1998:

(Advertentie)
(Advertentie)