Henk de Jong na feest: "Complimenten voor onze supporters"; grote ontlading bij spelers

16 apr 2021 - 23:44

"Moet je eens zien hoe het leeft, niet normaal!" Het gezicht van Henk de Jong zegt alles. "Dit is geweldig. Promotie is binnen, dat kan ons niet meer ontgaan."

Henk de Jong na de promotie:

"Complimenten ook voor onze supporters", zegt de trainer. Die supporters zijn al maanden niet meer welkom in de stadions, maar stonden vrijdagavond met man en macht op het Cambuurplein. "Ze zijn er, ze laten zich horen en dan gaan ze weer. Ik geniet er erg van, hoor. Het went nooit, het is hartstikke mooi."

Toen De Jong en de spelers zich toonden aan het publiek, werd de menigte op het Cambuurplein wild. Na een tijdje vroeg De Jong aan de supporters of ze naar huis wilden gaan. Om ongeveer 22.30 stroomde het plein leeg.

Voor Sonny Stevens begon de dag nog heel rustig. "Ik ben naar het bos geweest met mijn dochtertje. Ze wilde naar de Schotse hooglanders, dus dan doen we dat", zegt de doelman. Een groot contrast met wat er 's avonds op het Cambuurplein gebeurde. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik ben nog nooit gepromoveerd en nog nooit kampioen geworden. Dus laten we dan ook maar kampioen worden."

Ontlading

Zelfs aanvoerder Schouten ging uit zijn dak. Bij de verdediger, die normaal gesproken zo rustig is, is de ontlading groot. "Mag ook wel na twee jaar. We hebben het verdiend met z'n allen. We gaan er een mooi avondje van maken met z'n allen en hopelijk nog een paar mooie weken", zegt Schouten.

"Wat we twee jaar lang gepresteerd hebben is buitenaards", zegt Hoedemakers, die twee jaar geleden bij Cambuur kwam. "Ik had het niet beter kunnen wensen. Dit is echt genieten hoor."

Klap

Calvin Mac-Intosch moest direct na de promotie weer denken aan vorig jaar. "Mensen van de buitenwereld kunnen denk ik niet beseffen hoe hard de klap vorig jaar was dat we niet gepromoveerd waren. Dat kan ik echt niet uitleggen. Dat we dat nu bereikt hebben is onbeschrijflijk", zegt Mac-Intosch.

Ook verdediger Alex Bangura heeft zijn emoties niet meer onder controle. "Ik ga de hele avond met een brede glimlach staan. Gewoon genieten van deze avond. Dit maak je niet heel vaak mee. Ik ben nog maar 21 en als ik dit op zo'n jonge leeftijd al mag meemaken dat moet je koesteren. Dit ga ik nooit meer vergeten."

Gerald van den Belt

De ontlading is ook groot bij financieel directeur Gerald van den Belt. Met een potje bier in de hand "we hebben hem verdiend en hij smaakt ook goed" en een brede lach op zijn gezicht staat hij na de wedstrijd op het veld. Toch ziet hij er ook moe uit. Het was een 'krankzinnig' jaar, sportief en gedoe eromheen. "Maar eind goed al goed. Het was een hele bijzondere dag. De ontlading van twee jaar, de frustratie van vorig jaar niet promoveren. Aan de ene kant wil je het niet te veel meer over hebben, maar dat voel je nog wel steeds", zegt Van den Belt.

Hij denkt nog vaak terug aan die avond in Wijdewormer, het trainingscomplex van AZ. Cambuur speelde slecht, het weer was slecht en de stemming was slecht. "Dat was een kantelpunt. We zeiden, het moet anders. Er is een heel plan gemaakt, we wilden een type Henk de Jong, er moest een spelersfonds komen en we wilden toewerken naar een nieuw stadion." Dat plan heeft goed uitgepakt.

"Dit jaar was eigenlijk een kutjaar. Zonder publiek voetballen is echt geen reet aan,. De druk was veel groter dan het jaar ervoor. Er waren een hoop toestanden op en rond de club. Het enige dat het leuk maakte, was dat we elke week wonnen."

Van den Belt zegt nog maar eens dat een nieuw stadion voor Cambuur nu onontkoombaar is. "Ik hoop dat heel Leeuwarden snapt, dat dat nu gewoon moet. Dit helpt enorm."

(Advertentie)
(Advertentie)