Cambuur promoveert naar de eredivisie

16 apr 2021 - 23:45

SC Cambuur kan promotie naar de eredivisie niet meer ontgaan. De Leeuwarders waren in eigen huis met 4-1 te sterk voor Helmond Sport en daarmee werd promotie officieus veiliggesteld.

Foto: Orange Pictures

In de twaalfde minuut was de eerste grote kans van de wedstrijd voor Robert Mühren. Met wat geluk kreeg hij de bal voor zijn voeten, in kansrijke positie, maar hij raakte de bal niet goed. Diezelfde Mühren scoorde in de 24e minuut wel, maar volgens de arbitrage stond Alex Bangura, die de assist gaf, buitenspel.

Nog geen minuut later kwam Helmond Sport op voorsprong. Jelle Goselink maakte het doelpunt voor de bezoekers. Die voorsprong duurde echter niet lang, want drie keer was scheepsrecht voor Mühren. De topscorer kwam alleen op doelman Van Gassel af, miste in eerste instantie, maar de rebound was raak: 1-1.

Op slag van rust kwam Cambuur zelfs nog op voorsprong. De bal kwam na een voorzet vanaf de rechterkant voor de voeten van de vlugge buitenspeler, die de bal toen in de verre hoek schoot.

Feest barst los

Al snel na de rust werd de wedstrijd en daarmee de officiele promotie beslist. Na een overtreding van Boyd Reith op Kallon, mocht Mühren vanaf de penaltystip aanleggen. Hij faalde niet en daarmee bracht de spits met zijn 34e goal van het seizoen Cambuur op 3-1.

Dat was voor de supporters op het Cambuurplein het signaal om te beginnen met het promotiefeest. De oproep van de gemeente Leeuwarden om het thuis te vieren had geen effect gehad. Uit alle hoeken van de stad kwamen na de goal van Mühren mensen naar het plein.

Honderdste goal

Toen de overwinning binnen was ging Cambuur op zoek naar de honderdste treffer van het seizoen. Een zeldzame prestatie voor een ploeg in de eerste divisie. De goal kwam echter niet op naam van een Cambuurspeler, want de 4-1 werd een eigen doelpunt. Alec Van Hoorenbeeck werkte een schot van Antonia achter zijn eigen doelman en bepaalde daarmee de eindstand.

Almere City kan Cambuur alleen nog theoretisch inhalen. Dan moeten ze het verschil in doelsaldo van 42 doelpunten goedmaken in hun laatste vijf wedstrijden van het seizoen. Als Almere City niet wint van Go Ahead Eagles, wordt de promotie van Cambuur officieel.

Een samenvatting van de wedstrijd, met verslag van Andor Faber en Geert van Tuinen

SC Cambuur - Helmond Sport 4-1 (2-1): 25' 0-1 Jelle Goselink; 29' 1-1 Robert Mühren; 45' 2-1 Issa Kallon; 51' 3-1 Robert Mühren (penalty); 70' 4-1 Alec Van Hoorenbeeck (eigen doelpunt).

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Schouten, Bangura (80' Sambissa); Breij (77' Jacobs), Hoedemakers, Oratmangoen (71' Ter Heide), Antonia (71' Doodeman), Mühren, Kallon (77' Korte).

(Advertentie)
(Advertentie)