Leeuwarden telt af naar promotie Cambuur

Het voelt als een vorm van gerechtigheid, als Sportclub Cambuur promoveert. Dat zegt verslaggever Arjen de Boer. Hij is in het Cambuurstadion, waar de Leeuwarders vrijdagavond tegen Helmond Sport spelen. Bij winst kan promotie de Leeuwarders eigenlijk niet meer ontgaan.
Henk de Jong en enkele Leeuwarders over wat ze van vanavond verwachten:
Er zijn vrijdag geen supporters bij in het stadion, maar een spandoek toont het sentiment: "Voor de club, voor de stad, voor gerechtigheid." Vorig jaar stond Cambuur met afstand bovenaan, toen de competitie werd stilgelegd vanwege het coronavirus. En terwijl de competities in landen rondom ons later werden uitgespeeld, besloot de KNVB dat in Nederland niemand promoveerde of degradeerde. "Het was een heel bittere pil voor Cambuur", zegt De Boer.

Leeuwarden hunkert naar succes

"Maar nu is de promotiekoorts overal zichtbaar. Overal hangen vlaggen in de stad. Leeuwarden hunkert naar het succes. En ze hebben er veel vertrouwen in. Cambuur heeft een straatlengte voorsprong op de concurrentie."
Als Cambuur wint, dan is de eredivisie in praktijk een feit. Binnen de muren van het Cambuurstadion wordt dan een klein feestje gehouden, vertelt trainer Henk de Jong. "Maar alleen met mensen die zijn getest. Dus staf, spelers, de directie en wat mensen die hier werken."

Buma: blijf thuis

Grote vraag is wat er buiten het stadion gebeurt. Burgemeester Buma heeft iedereen meerdere keren opgeroepen om vooral thuis te blijven, maar veel supporters willen toch graag naar het Cambuurstadion. Arjen de Boer: "Als Cambuur vandaag wint, dan gaat het hier ontploffen. Dat houd je niet tegen. Dan komen hier duizenden supporters heen. Er liggen ook al kilo's vuurwerk klaar."
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
De club heeft mensen in de buurt van het stadion voor de zekerheid ook een brief gestuurd. "Op basis van de ervaringen uit het recente verleden is het niet uitgesloten dat er rondom het stadion een mogelijke toestroom van supporters gaat zijn richting het Cambuur Stadion. Het kan dus om die reden raadzaam zijn om uw auto eenmalig niet te parkeren op het Cambuurplein, maar elders in de wijk."
Omrop Fryslân pakt vrijdagavond uit met een extra sportprogramma over SC Cambuur tegen Helmond Sport. Dat programma is te volgen op de radio en met een livestream online. Presentator Roelof de Vries ontvangt in de studio twee oud-spelers van de Leeuwarders: Mart Dijkstra en Marco van der Heide. Beiden speelden in het vorige kampioensjaar voor de club.
In het stadion doen verslaggevers Geert van Tuinen en Andor Faber integraal verslag van het duel, dat om 20.00 uur begint. Zaterdag in het Cambuur Sjoernaal een uitgebreid verslag van de avond, die voor Cambuur dus officieus promotie op moet leveren.
Kijk voor het laatste nieuws rondom SC Cambuur en de promotiekoorts op onze dossierpagina.