Bevrijdingstoespraak Buma: "Het speldje is er nog, maar opa is nooit teruggekomen"

16 apr 2021 - 16:59

Boargemaster Sybrand Buma fan de gemeente Ljouwert hold by it befrijingskonsert yn de Grutte Tsjerke yn Ljouwert in taspraak oer syn pake, dy't yn 1942 omkaam yn in Dútsk konsintraasjekamp. Dêrby hie hy in bysûndere spjelde op syn strik. "It is in dasspjeld mei it kopke fan keninginne Wilhelmina", seit Buma. "Myn pake hie it op syn das yn 1941. Dat is de reden dat hy arrestearre waard yn febrewaris 1941 en hjir yn de Blokhúspoarte opsletten waard."

De toespraak van burgemeester Sybrand Buma

De opa van Buma kwam uiteindelijk in 1942 om het leven in het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. "Het was voor mijn vader, zijn zussen en zijn moeder dichterbij. Voor mij is het verder, want ik heb mijn pake niet gekend", zegt Buma.

"Een oorlog gaat over miljoenen mensen die verlies hebben. Dit is één verhaal van de miljoenen die er zijn. Dat laat ook zien hoe erg in oorlog is. En er is nog steeds oorlog in de wereld om ons heen. Dus we moeten leren van wat we uit die tijd weten. Dat speldje is er nog, maar mijn opa is niet teruggekomen."

Verzetsmuseum

Het Verzetsmuseum zou ook wel geïnteresseerd zijn in het speldje. "Ja, maar dit houd ik nog even. Ze hebben al wel dingen gekregen. Ik heb hier net nog gesproken over het verslag dat mijn vader gemaakt heeft over de bevrijdingsdagen. Er zijn ook andere dingen die naar het Verzetsmuseum gaan. Maar dit speldje draag ik nog", zegt Buma. Hij is van plan het op 4 en 5 mei ook op te spelden.

Verslaggever Onno Falkena in gesprek met burgemeester Buma

(Advertentie)
(Advertentie)