Journalist Heinze Bakker (79) overleden

Journalist Heinze Bakker is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij werkte tussen 1969 en 2005 voor verschillende omroepen. Hij begon bij de RONO, de voorloper van Omrop Fryslân, en ging later naar Hilversum om te werken bij de NCRV en de AVRO. Daarna maakte hij de overstap naar de NOS. Bakker was al een aantal jaar ziek.
© ANP
Heinze Bakker werd op 2 september 1942 geboren in het ziekenhuis in Heerenveen en werd grootgebracht als boerenzoon op boerderij Kerkzicht. De boerderij had die naam te danken aan het zicht op de kerk van Kortezwaag, een paar honderd meter verderop. Bakker volgde de HBS in Drachten en ging daarna naar Groningen om economie te studeren. In Groningen kwam hij via de Friese studentenvereniging Bernlef in contact met RONO-cyhef Johannes Spyksma. Hij deed een stemtest en werd aangenomen. Hij brak zijn studie af en kwam op 28 juli 1966 in dienst van de RONO: De Regionale Omroep Noord en Oost.
Een stukje uit een reportage van Heinze Bakker voor de RONO
Bij de RONO verzorgde Bakker op dinsdagavond en vrijdagavond vanuit Groningen het Friese nieuws, deed verslag van sportevenementen en maakte reportages voor het nieuws. Hij deed voor de RONO onder andere verslag van bijeenkomsten van Provinciale Staten, het skûtsjesilen en het kaatsen. In 1974 maakte Heinze Bakker de overstap naar de NCRV. Daar was hij vijf jaar lang chef sport. In diezelfde tijd werkte Bakker zo nu en dan voor het sportprogramma Langs de Lijn van de NOS.
Heinze Bakker over zijn overstap naar Hilversum
"Als je bij de NCRV zat, werd je geacht niet te werken op zondag", vertelde Heinze Bakker eind 2019 aan een verslaggever van de Leeuwarder Courant. Toen hij vanwege ziekte van één van de vaste presentatoren inviel bij Langs de Lijn viel dat dan ook meteen op. Een dag later stond er een bericht in het Algemeen Dagblad: 'NCRV-verslaggevers nu ook actief op zondag'. Heinze Bakker zei daarover tegen de LC: "Dat was wat. De NCRV-directie was door het dolle. Ze hadden al 28 opzeggingen binnen. Die moest ik allemaal een brief schrijven. Toen heb ik ze maar geschreven dat ik mijn christenplicht had vervuld door in te vallen voor een zieke collega."

Sportevenementen

Als verslaggever was Heinze Bakker aanwezig bij meer dan 60 internationale schaatstoernooien en bij 25 Grand Slam tennistoernooien. Hij was acht keer aanwezig bij de Tour de France en één keer bij de Olympische Spelen.
Heinze Bakker over zijn liefde voor sport
Is een verslaggever nog vaak buiten beeld, toen Heinze Bakker Studio Sport begon te presenteren op zondagavond werd hij echt bekend bij het grote publiek. Daar was het hem nooit om te doen, maar het liep nu eenmaal zo.

Voor de camera

"Ik was gekomen als verslaggever/redacteur en het was helemaal niet de bedoeling om op zondagavond op televisie te verschijnen. Op een bepaald moment was de nood zo hoog, dat ze mij vroegen om het te doen. Toen stond ik daar op zondagavond voor de camera's en ik kondigde helemaal in lijn van het draaiboek een voetbalwedstrijd aan. Sparta Heerenveen of zo. Ze starten de band en wat ziet het volk? NAC tegen NEC... Als er in die tijd bij de radio wat verkeerd ging, dan wist ik wát er verkeerd ging én hoe ik dat kon herstellen. Maar bij de televisie... Ik zag wel dat het verkeerd ging. Maar waarom het verkeerd ging? Ik had geen idee. En je zit er voor Jan Lul, want jij staat voor die camera en jij bent degene die het verkeerd doet voor het volk, ook al kun je er duizend keer niks aan doen. Ik ben vrij flegmatiek en ik ben een Fries, misschien dat dat ook een rol speelt, dus ik trekt mij er nooit zoveel van aan. Op een bepaald moment bracht de regisseur mij weer in beeld. Nou, toen heb ik maar wat zitten stotteren. Bij de televisie is het allemaal veel ingewikkelder. Radio is veel simpeler en ook veel directer. En eigenlijk ook veel mooier."
Heinze Bakker over zijn eerste keer op televisie bij Studio Sport
© ANP

Bekende Nederlander

De televisie-uitzendingen van Studio Sport maakten van Heinze Bakker een bekende Nederlander, omdat miljoenen mensen met 'het bord op schoot' de samenvattingen van de voetbalwedstrijden wilden kijken.
In 2002 ging Heinze Bakker met pensioen, maar achter de schermen bleef hij nog een aantal jaren actief. Hij vervulde toen ook een aantal bestuursfuncties. Zo was hij onder meer lid van het hoofdbestuur van schaatsbond KNSB en bestuurslid van de Nederlandse Sportpers (NSP).

Fryslân

Hoewel de band met Fryslân sterk bleef, keerde hij er niet naar terug. "Het gevoel voor Fryslân is nog steeds een gevoel van warmte. Dat is waar ik vandaan kom, maar ook waar ik thuis hoor. Dat wil niet zeggen dat ik in vliegende vaart terugkeer om in Fryslân te wonen. Maar je hoort erbij en dat gevoel blijft. Dat raak je nooit weer kwijt."
Heinze Bakker over zijn gevoel voor Fryslân
Oud-collega Mart Smeets, hij werkte jaren samen met Heinze Bakker bij Studio Sport, kan dat alleen maar onderschrijven. "Hij is 110 procent Fries, qua inborst. Dat is zo. Ik denk ook, dat hetzelfde heeft dat Ids Postma heeft. Die denkt in het Fries en moet dat vertalen in die gekke Nederlandse taal. Dat heeft Heinze ook weleens, denk ik. Als hij geëmotioneerd raakt, dan denkt hij Fries en dan moet hij dus vertalen. Dan is het de echte. De 'âlde Bakker'. En dat is een prettig mens."
Mart Smeet over Heinze Bakker
In 1998 is het programma 'Om utens' gemaakt met daarin Heinze Bakker.