Vaccinresten straks ook weggeprikt, vaccineren blijft voorlopig overdag

GGD Fryslân maakt een plan voor hoe resten vaccin gebruikt kunnen worden voor mensen die officieel nog niet aan de beurt zijn in ingeënt te worden tegen het coronavirus. De GGD doet dit naar aanleiding van wat collega's in Limburg doen. Daar maakte met het vaccin op door het aan mensen te geven die in de categorie 'schrijnende gevallen' vielen. Volgens GGD Fryslân heeft de voorbereiding hiervoor nog enkele dagen nodig, omdat er afspraken moeten worden gemaakt met andere regio's.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
Over het opmaken was veel te doen, want eerst werd gezegd dat het niet mocht, maar donderdag gaf minister Hugo de Jonge toch aan dat GGD-regio's zelf een oplossing mogen bedenken voor het vaccin dat overblijft.

Schrijnende gevallen

Het gaat om schrijnende gevallen, zegt Everhard Hofstra, arts infectieziektebestrijding bij de GGD. "Mensen voor wie het van belang is om snel gevaccineerd te worden. Er waren al ideeën over, maar met dit bericht van de minister kijken we tocht hoe we dit zo snel mogelijk kunnen inrichten. Daarvoor hebben we huisartsen en medisch specialisten nodig die kijken welke kwetsbare mensen hiervoor in aanmerking komen. Ook willen we dit zo eerlijk mogelijk doen en zo gelijk mogelijk over verschillende regio's. Dus we moeten ook afspraken maken met andere GGD's."
Everhard Hofstra, arts infectieziektebestrijding bij de GGD
Hofstra verwacht voor deze plannen nog enkele dagen nodig te hebben. Mensen hoeven hiervoor niet met de GGD te bellen, geeft hij aan. Hij benadrukt ook dat het niet om ontzettend veel prikken gaat. "Uit één flacon halen we zes vaccins en per locatie houden we per dag misschien twee tot vier vaccins over. Er zijn ook GGD-medewerkers die nog een vaccin kunnen krijgen. Van belang is ook dat men op korte termijn op een locatie kan zijn."

Vaccineren blijft overdag

In Utrecht en ook in Drachten werd een proef gedaan met 's nachts vaccineren. "Maar er is voor nu nog niet direct een reden om 's avonds te vaccineren. Overdag is nog ruimte en we zitten ook nog met de avondklok. Als er signalen zijn dat het nodig is en het toegevoegde waarde heeft, kunnen we overwegen om het hier ook te doen."
De GGD neemt het vaccineren van mensen onder de 60 jaar met overgewicht en mensen met het syndroom van Down over van huisartsen. Deze mensen krijgen nu het Phizer-vaccin. Ook zorgmedewerkers onder de 60 jaar krijgen het Phizer-vaccin.

Zo'n 150- tot 180.000 prikken gezet

Een recordaantal Friezen kreeg afgelopen week een prik van de GGD: 17.374. Dat is bijna het dubbele van een week ervoor. De toename in het aantal komt met name doordat er meer vaccins van Phizer beschikbaar waren. In totaal zijn er door de GGD nu 106.703 vaccinaties gedaan in Fryslân.
Naast de GGD wordt er ook gevaccineerd bij ziekenhuizen, zorginstellingen en door huisartsen. Zij houden niet allemaal cijfers bij, maar de inschatting van de GGD is dat er nu in totaal tussen de 150.000 en de 180.000 vaccinaties zijn gedaan in Fryslân. Er wonen in de provincie ruim 520.000 volwassenen die in aanmerking komen voor een prik. Dat betekent dat zo'n 30 procent is gevaccineerd.

Besmettingen

De afgelopen week hebben 15.138 Friezen een test laten doen bij de GGD. In bijna alle leeftijdsgroepen ging het nieuwe aantal besmettingen wat omlaag. Wel was er bij jongvolwassenen tussen de 18 en de 30 jaar een flinke toename. Bij vijftigers en 70-plussers nam het enigszins toe. In verpleeg- en verzorgingshuizen liepen de cijfers ook op, maar dat kwam met name door een uitbraak in een instelling voor mensen met dementie. In ziekenhuizen en op scholen ging het aantal besmettingen omlaag. "Het blijft een wankel evenwicht, in de praktijk liggen de ziekenhuizen nog vol met coronapatiënten," besluit Hofstra.