Grote brand legt snoepfabriek CCI in Drachten in de as

16 apr 2021 - 08:40

Brandweerlieden zijn al sinds 1.45 uur bezig om een grote brand te blussen. In de nacht van donderdag op vrijdag legde deze brand een snoepfabriek in Drachten in de as. Het gaat om de fabriek van Continental Candy Industries aan De Bolder. De brand is in het magazijn ontstaan. Toen de brand werd ontdekt, waren er nog twaalf medewerkers in de fabriek. Alle medewerkers zijn veilig buiten gekomen. Omdat er enorme rookwolken vrijkwamen, is er een NL-Alert afgegeven.

Foto: Noordernieuws/De Vries Media

"De brand is onder controle en breidt niet verder uit. Maar we zijn nog wel uren bezig met blussen, want het vuur is nog niet uit," zegt Marten Klaas Brinksma van de brandweer 's ochtends rond zes uur. "Het gaat om een hele grote loods, ik schat zo'n 60 meter breed en 100 meter lang. De fabriek is opgedeeld in compartimenten, in de opslag was het grootste deel van de brand. Halverwege het bedrijf konden we het vuur tegenhouden. Maar de brand is dus nog niet uit, we verwachten dat we nog uren bezig zijn."

Medewerkers vrijgekomen

De werknemers zijn er op tijd uit gekomen, geeft de brandweer aan. "Ze hoorden het brandalarm en daardoor ontdekten ze dat er in het magazijn brand was. Toen hebben ze de brandweer gealarmeerd en konden ze het pand verlaten."

Zo zag de grote brand bij de snoepfabriek in Drachten eruit:

In het magazijn lagen allerlei snoepgoed en grondstoffen opgeslagen. De fabriek fabriceert onder meer jelly beans. Er werken in Drachten zo'n 140 mensen en de fabriek van CCI is in handen van investeringsmaatschappij Bencis.

Marten Klaas Brinksma van de brandweer

De melding van de brand werd omstreeks 1.45 uur gedaan. Over de oorzaak kan de brandweer nog niets zeggen. Er zijn maar liefst negen korpsen ter plaatse gekomen, die van Drachten, Ureterp, Beetsterzwaag, Jubbega, Buitenpost, Surhuisterveen, Gorredijk, Burgum en Leeuwarden.

Grote inzet brandweer

Brinksma: "Er zijn meteen al vier wagens met ieder zes man opgeroepen. Maar ook twee hoogwerkers met twee mensen, tweemaal een groot watertransport en een tweede peloton van nogmaals vier brandweerwagens. Dus er is zeer groot opgeschaald." Er was uit voorzorg ook een ambulance opgeroepen, maar er raakte dus niemand gewond.

Er komt nog steeds rook vrij

Voor de bluswerkzaamheden heeft de brandweer diverse straten afgesloten, het gaat om de Gaffel, de Fok, de Bolder en de Hemmen. Er komt nog steeds veel rook vrij bij de brand. Het advies blijft om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te schakelen. "We zitten op een industrieterrein, maar over het water ligt wel een woonwijk. We houden ook in de gaten of er deeltjes neerkomen in de wijk, maar voor nu lijkt het mee te vallen," geeft Brinksma aan.

Verslaggever Gerrit de Boer om 7.00 uur in Drachten

Het is niet zo dat de gehele fabriek verwoest is. "We hebben halverwege het pand een 'stoplijn' gemaakt, dus een deel van het bedrijf konden we redden. Al is er wel veel schade door rook en water. Het zal voor de ondernemer een ramp zijn. We zijn nu in de fase van het nablussen, daarom is er ook een kraan bij gekomen. Binnen brandt het nog volop, dus om er goed bij te kunnen worden er twee kranen ingezet. We scheuren het open om alles goed uit te krijgen."

(Advertentie)
(Advertentie)