Henk de Jong doet niet aan officieuze promotie: "Als we morgen winnen, is het officieel"

Er is flink wat gerekend bij SC Cambuur de afgelopen weken. Maar alle wiskundigen zijn het erover eens: vrijdag kan SC Cambuur promotie naar de eredivisie officieus veilig stellen. Dan moet er worden gewonnen van Helmond Sport. De spanning in het Cambuur Stadion neemt toe, al doen de betrokkenen hun best om dat af te houden.
Henk de Jong doet niet aan officieuze promotie:
Het is donderdagochtend druk met journalisten bij de laatste training van de Leeuwarders. Er staat wat op het spel, dat mag duidelijk zijn. Hoe zit het bij trainer Henk de Jong met de promotiespanning? "Dat vind ik mooi, maar we hebben eerst een tegenstander die ik heel serieus neem. Daar moeten we eerst mee afrekenen, dan zetten we daarna alle zaken in gang. Maar waar we twee jaar naartoe hebben gewerkt met een groep mensen, zorgt dat nu wel voor een stukje spanning. Maar het is wel hele leuke spanning, niet dat we bang zijn."
SC Cambuur kan, bij een overwinning op Helmond Sport vrijdagavond, alleen nog naast een promotieplek eindigen als de club alle wedstrijden daarna verliest én de concurrentie tientallen doelpunten maakt. Die kans is heel erg klein. De Jong is dan ook duidelijk, aan officieus promoveren doet de Drachtster niet. "Als we morgen winnen, is het officieel. Veertig goals halen ze nooit meer in."
En dan vieren de spelers en trainers een feestje in het stadion, zo is de verwachting. Al zal dat vanwege corona wel beperkt zijn. "Ja, met mensen die getest zijn. Verder niet. Want het mag niet. Dat is wel heel lastig."
Wij moeten niet raar doen tegen onze burgemeester. Die arme man kan er niks aan doen.
'Locoburgemeester' Henk de Jong
De grote vraag is hoe de fans fan SC Cambuur de officieuze promotie, als het luk, vrijdag gaan vieren. Burgemeester Sybrand Buma en de gemeente Leeuwarden zitten met de handen in het haar wat ze moeten doen. De Leeuwarder supporters zijn gek op De Jong en luisteren vaak naar de trainer. Wat zou hij, als we hem even omdopen tot 'locoburgemeester', willen adviseren? "Wij moeten niet raar gaan doen tegen onze burgemeester. Die arme man kan er niks aan doen. Wat hij ook doet, hij doet het nooit goed."
De Jong doet daarbij wel een oproep aan supporters van de club. "Het moet in goede banen. Daar moeten we allemaal om denken. Supporters doen dat ook, dat weet ik zeker. Wij moeten het heel goed doen, dan kunnen we in mei weer iets moois doen. Maar geen gekke dingen doen."

Gudde neet welkom bij kampioenschap

Tegen een verslaggever van het ANP had de trainer van Cambuur nog een boodschap voor voetbalbond KNVB. Bij het behalen van de titel is het beter dat direkteur Eric Gudde niet naar Leeuwarden komt om de schaal uit te reiken. Gudde was vorig jaar één van de verantwoordelijken voor het besluit om Cambuur niet te laten promoveren. "
Tsjin in ferslachjouwer fan it ANP hie de trainer fan Cambuur noch wol in boadskip foar it fuotbalbûn KNVB. By it binnenheljen fan de titel is it better dat direkteur Eric Gudde net nei Ljouwert komt om de skaal út te rikken. Gudde wie ferline jier ien fan de ferantwurdliken foar it beslút om Cambuur net promovearje te litten. "Dat is beter van niet, ook voor hem. Op menselijk gebied bedoel ik dat. Dat moet hij niet doen, dat is niet verstandig. Verder is het een hartstikke nette man."

Robert Mühren als rekenwonder

De topscorer van SC Cambuur, Robert Mühren, kan niet alleen doelpunten maken bleek donderdag. Mühren is ook degene die de andere spelers op de hoogte houdt van alle scenario's, zo vertelt Mitchel Paulissen. "We kregen anderhalve week geleden een mooi schemaatje door, met alle scenario's. Daar hebben we ons een beetje aan vastgehouden. Het bleek ook nog te kloppen."
In de wedstrijdselectie keren Jamie Jacobs en Mitchel Paulissen terug van een blessure. Robin Maulun en Stanley Akoy zitten vrijdag niet op de bank, zij zijn nog geblesseerd. Voor Paulissen is het voor het eerst in twee maanden dat hij er weer bij zit. "Het heeft lang geduurd. Ik was op de goede weg een paar weken geleden, maar toen heb ik een kleine terugslag gehad. Ik heb deze week dingen mee kunnen doen en het voelt goed", vertelt de Limburger.
Doke Schmidt kan voor het eerst in zijn carrière een grote prijs halen de komende weken. Te beginnen met de officieuze promotie van vrijdag: "Ik hoop dat we een soort van iets misschien te vieren hebben, na de wedstrijd." Dat is toch wel heel voorzichtig, of niet? "Ik ben niet voor niets verdediger hè, dus ik dek me graag in", lacht Schmidt. Met de spanning valt het nog wel mee bij de rechtsback. "Maar tuurlijk leeft het. Daardoor zijn we nog meer gebrand om het zo snel mogelijk te regelen."
© Orange Pictures
Omrop Fryslân pakt vrijdagavond uit met een extra sportprogramma over SC Cambuur tegen Helmond Sport. Dat programma is te volgen op de radio en met een livestream online. Presentator Roelof de Vries ontvangt in de studio twee oud-spelers van de Leeuwarders: Mart Dijkstra en Marco van der Heide. Beiden speelden in het vorige kampioensjaar voor de club.
In het stadion doen verslaggevers Geert van Tuinen en Andor Faber integraal verslag van het duel, dat om 20.00 uur begint. Zaterdag in het Cambuur Sjoernaal een uitgebreid verslag van de avond, die voor Cambuur dus officieus promotie op moet leveren.
Kijk voor het laatste nieuws omtrent SC Cambuur en de promotiekoorts op onze dossierpagina.