Kustwacht moet bevoegdheid krijgen om schepen 'niet-vrijblijvend' te begeleiden

15 apr 2021 - 11:28

De Tweede Kamer wil dat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat werk maakt van een eerdere motie om de kustwacht in bepaalde weersomstandigheden de bevoegdheid te geven om schepen 'niet-vrijblijvend te begeleiden'. Daarmee moet voorkomen worden dat met name grote containerschepen in stormachtig weer toch voor de zuidelijke route boven de waddeneilanden kiezen. Nu is het zo dat schippers niet voor de noordelijke route hoeven te kiezen, zelfs als de Kustwacht dat adviseert.

Foto: Kustwacht

De motie werd in november ingediend door Rutger Schonis van D66 en Wytske Postma van het CDA. Tot nu toe is er niets met de motie gedaan. Daarom is er nu een nieuwe motie ingediend door Jaco Geurts (CDA) en Tjeerd de Groot (D66) waarin gevraagd wordt om een stappenplan voor het uitvoeren van de eerdere motie. Dat stappenplan moet er voor 1 juni komen.

In dat stappenplan moet volgens de Kamerleden ook duidelijk worden hoe de minister het wil uitvoeren in samenwerking met Duitsland en Denemarken. Het is de tweede keer in korte tijdd at de minister de oproep krijgt om actie te ondernemen. Verschillende partijen stelden vorige week Kamervragen over het nieuwe containerdrama, waarbij de Baltic Tern vijf containers verloor in de Noordzee.

Zuidelijke vaarroute helemaal dicht

De Partij voor de Dieren wil dat de minister nog een stap verder gaat. De partij diende een motie in waarin de minister wordt opgeroepen om de zuidelijke vaarroute volledig te sluiten voor containerschepen.

(Advertentie)
(Advertentie)