FNP legt bom onder toekomstplan Zalen Schaaf

Het plan van Turfmarkt BV, dat door een selectiecommissie en het College van Leeuwarden is uitgeroepen tot het beste idee voor de verbouwing van Zalen Schaaf, is te laat ingediend. Daarom moet het uitgesloten worden. Dat zegt Jan Willem Tuininga van de FNP-fractie in de gemeenteraad van Leeuwarden.
Bom onder toekomstplan Zalen Schaaf
Tuininga heeft onderzoek gedaan naar de plannen. Bij dat onderzoek is gebleken dat de plannen op 16 december 2002 om 12.00 uur binnen moesten zijn bij de gemeente. Turfmarkt BV heeft niet aan die eis voldaan, en diende het plan pas om 20.53 uur in. Volgens Tuininga is zo'n overschrijding, volgens de geldende regels, reden om het plan uit te sluiten van verdere deelname.
"Dat tijdstip staat niet voor niks in de regels. Elk bedrijf uit de bouwwereld wet dat en het college moet zich er ook aan houden", zegt Tuininga. Hij heeft zijn bevindingen donderdag voorgelegd aan het college en gaat er vanuit dat de plannen die op twee en drie in de prijsvraag eindigden nu doorschuiven naar de eerste en tweede plaats.
© Omrop Fryslân, Jan Durk de Haan
Het plan van Turfmarkt BV richt zich in eerste instantie op de bouw van appartementen in het complex en een multifunctionele benutting van de zaal met ateliers en werkruimtes. Eric Schot, die met het bedrijf Blue Banner als projectontwikkelaar aan het plan verbonden is, reageert geïrriteerd op het onderzoek van Tuininga en de eventuele uitsluiting van het plan van Turfmarkt. "Ik vind dit eigenlijk te gek voor woorden. Dat we ons druk maken om dit soort zaken. Het gaat erom of het een goed plan is."
Schot laat het aan het college en de raad van Leeuwarden om de zaak op te pakken. "Volgende week is er nog een open podium bij de gemeenteraad. Dan zal ik natuurlijk mijn verhaal doen. Het is dan aan de gemeente om een besluit te nemen."
Wethouder Hein de Haan van Leeuwarden, die het project in zijn portefeuille heeft, laat weten dat het college binnenkort met een reactie komt. Hij heeft geen tijd om voor de microfoon op de zaak te reageren.

Plan huidige beheerder tweede

Bij de prijsvraag eindigde het plan van Bobby Veenstra, de huidige beheerder van Zalen Schaaf, als tweede. In dat plan wordt uitgegaan van behoud en uitbreiding van de theaterfunctie van Schaaf. Veenstra is verrast door de bevindingen van Tuinstra en wacht af wat er nu gaat gebeuren: "Als de Turfmarkt wordt uitgesloten is dat mogelijk goed nieuws voor onze plannen."
Het plan Agora, van onder anderen Jan Gaastra en Annemarie Lindeboom, kwam als derde uit de bus. Zij willen van Zalen Schaaf een ontmoetingsplek maken met een culturele en maatschappelijke functie. Gaastra reageert kort en duidelijk: "Regels zijn regels. En daar moet iedereen zich aan houden. Zo simpel is het."
De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over de plannen. Dat gebeurt in de komende weken.