Duurste begraafplaats van Fryslân ligt in Smallingerland

15 apr 2021 - 10:25

Begraafplaatsen in Fryslân zijn in vergelijking met de rest van Nederland relatief goedkoop. Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartonderneming Monuta. Voor een graf op een gemeentelijke begraafplaats betalen nabestaanden in onze provincie zo'n 2.422 euro. Dat is bijna 600 euro goedkoper dan wat er in Nederland gemiddeld moet worden betaald voor een graf.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Er bestaan in de provincie wel grote kostenverschillen. Nabestaanden op Vlieland zijn het goedkoopst uit; het is wel zo dat alleen bewoners van het eiland hier een plekje kunnen krijgen. Zij betalen daar ongeveer 1.100 euro voor. De duurste begraafplaats in Fryslân kost, in de gemeente Smallingerland, ruim 3.600 euro.

Vergelijken is lastig

Het is volgens de uitvaartonderneming lastig om de kosten van de begraafplaatsen met elkaar te vergelijken. Er zit verschil in het type graven en de looptijd van de grafrechten. Ook betalen nabestaanden soms administratiekosten of kosten voor een vergunning van het grafmonument.

Crematiekosten wel hoog

Bij crematies is het beeld heel anders. Daarvoor ben je in Fryslân het duurst uit. Een crematie kost hier gemiddeld 909 euro.

Naomi Samson, woordvoerder van Monuta

Trefwoorden: 
graf Monuta begraafplaatsen
(Advertentie)
(Advertentie)