75+1: lees hier hoe je de vrijheid dit jaar kunt herdenken en vieren

Het is deze donderdag 15 april exact 76 jaar geleden dat Fryslân werd bevrijd. Vorig jaar zou Omrop Fryslân flink uitpakken in het kader van 75 jaar vrijheid, maar dat is heel anders verlopen. Dit jaar wordt de vrijheid groots herdacht en gevierd in onze provincie, onder de noemer 75+1. Omrop Fryslân besteedt tot en met 6 mei veel aandacht aan alle projecten en activiteiten. Van live-uitzendingen tot podcasts en muziek; we zetten alles voor je op een rijtje.
© Omrop Fryslân

Bevrijdingsconcert op vrijdag 16 april

75+1 wordt vrijdag afgetrapt met het Bevrijdingsconcert in de Grote Kerk van Leeuwarden. De Leeuwarder stadsorganist Theo Jellema zal het orgel bespelen en burgemeester Sybrand Buma houdt een toespraak. Door corona dit jaar geen fysieke viering, maar Omrop Fryslân zendt het liveconcert vrijdag 16 april om 15.00 uur uit. 's Avonds om 21.00 uur wordt het concert herhaald. Zo kun je het concert dit jaar vanuit je eigen woonkamer toch nog 'live' meebeleven!
© Omrop Fryslân

Smokkelbern: documentaires en een podcastserie

In de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog zijn honderden Joodse kinderen in het geheim naar Fryslân gesmokkeld. Het verhaal van deze 'Smokkelbern' vertelt Omrop Fryslân met een vijftal Fryslân DOKs, een live-uitzending én een tiendelige podcastserie.
In de Fryslân DOK-serie wordt de 'bernesmokkel' van Amsterdam naar Fryslân gereconstrueerd. De vijf afleveringen zijn van 17 april tot en met 16 mei te zien bij Omrop Fryslân en NPO 2.
Programmamaker Gerard van der Veer over Smokkelbern
In de aanvullende podcastserie van Smokkelbern kun je luisteren naar de bijzondere en aangrijpende verhalen van de kinderen onderdoken.

Contact over de wereld

Op 25 april komen tientallen onderduikkinderen bij elkaar in een speciale tv-uitzending. Via live-verbindingen praat Omrop Fryslân met deze 'Smokkelkinderen', die tegenwoordig rond de tachtig jaar zijn en over de hele wereld wonen.
© Omrop Fryslân

Dodenherdenking op 4 mei

Op 4 mei is de Dodenherdenking live bij Omrop Fryslân te volgen. De herdenking vindt dit jaar plaats in de Prinsentuin in Leeuwarden. Voorzitter van de provinciale herdenking, Sybrand Buma, spreekt hier de herdenkingsrede uit. Muzikale ondersteuning is er van de Friese Ambassadeur van de Vrijheid, De Kast. Een leerling van OSG Piter Jelles draagt een zelfgeschreven gedicht voor.
© Omrop Fryslân

Bevrijdingsfestival live op 5 mei

Helaas kunnen we dit jaar nog niet met ons allen samenkomen op Bevrijdingsdag. Toch wordt de bevrijding groots gevierd! Op 5 mei kun je namelijk vanaf 17.15 uur bij Omrop Fryslân kijken naar een live-uitzending vol bijzondere interviews en reportages. Het programma is gevuld met muzikale bijdragen van Tino Martin, Davina Michelle, De Kast, Wulf, Boaz, Electric Hollers en Wiebe Kaspers.
© Omrop Fryslân

Liveprogramma '75 jaar Stichting Friesland 1940-1945' op 6 mei

Dit jaar bestaat 'Stichting Friesland 1940-1945' 75 jaar. Waarom werd deze stichting in het leven geroepen? Met Arno Brok en Sybrand Buma wordt er teruggeblikt op de afgelopen 75 bestaansjaren van de stichting. Ook zullen zij het gedenkteken dat speciaal voor de stichting is gemaakt onthullen in de Blokhuispoort. De live-uitzending is 6 mei om 16.00 uur op televisie te zien, en wordt vanaf 21.00 uur elk half uur herhaald.
De Canadese vlag hangt uit in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Omrop Fryslân heeft in het kader van 75+1 jaar Vrijheid verschillende programma's, activiteiten en projecten in petto. Lees alles daarover op omropfryslan.nl/75plus1.