Jeugdzorg in Fryslân op de schop: minder aanbieders en uitgekleed takenpakket

De Friese gemeenten scherpen de eisen voor de specialistische jeugdhulp aan om kosten te besparen. Dat betekent minder aanbieders en een uitgekleed takenpakket. Behandelingen zoals speltherapie worden straks niet meer betaald uit de Jeugdwet. Met deze maatregelen denken de gemeenten dat ze de kosten weer onder controle te kunnen krijgen. Ook blijven ze bij het Rijk aandringen op extra geld.
Jeugdzorg in Fryslân wordt anders
In Fryslân hebben ruim 13.000 kinderen en jongeren te maken met jeugdhulp. De kosten daarvoor zijn de laatste jaren alleen maar verder gestegen. De gemeenten moeten sinds de overgang van de jeugdzorg van het Rijk naar de gemeenten al jaren geld bijleggen en dat loopt in de tientallen miljoenen euro's.

Minder aanbieders

Het mag alleen niet ten koste gaan van de kinderen, zegt wethouder Hilde Tjeerdema van Leeuwarden. "Het fundament verandert niet. Alle kinderen die hulp nodig hebben, krijgen die ook. Wat er vooral verandert, zit 'm in de organisatie en administratie. We maken duidelijker wat nu precies specialistische jeugdhulp is en wat niet. Dat kan betekenen dat je afscheid neemt van een aanbieder en meer onderbrengt bij een ander."
Hilde Tjeerdema, wethouder Leeuwarden © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Er moeten uiteindelijk minder aanbieders overblijven. Nu zijn dat er zo'n 300, maar als het aan de gemeenten ligt, blijft daar maar de helft van over. Kinderen die nu therapie krijgen bij een van de aanbieders van wie afscheid wordt genomen, kunnen die afmaken, zegt Tjeerdema. "We moeten zien welk aanbod we nodig hebben om onze wettelijke taken uit te voeren van de Jeugdwet, Als een kind dan is geholpen bij speltherapie, kan dat bij een van de aangewezen aanbieders."

Langere contracten

Tjeerdema wil ook langere contracten afsluiten. Die moeten voortaan vier jaar lang lopen. Als het bevalt, kan dat met nog eens vier jaar worden verlengd. Voldoet een aanbieder niet en kan die niet voldoen aan de eisen, dan kunnen gemeenten vervolgens ook boetes opleggen.