Alle vijf containers gevonden die boven Ameland van vrachtschip vielen

14 apr 2021 - 14:39

Alle containers die het schip Baltic Tern vorige week verloor in de Noordzee boven Ameland, zijn gevonden. Dat zei demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in de Tweede Kamer.

Foto: Kustwacht

Een van de containers moet nog worden geborgen, zegt de minister. Dat gaat om een container die vol zit met houtvezels. "Het is denk ik mooi nieuws dat er geen containers meer zoek zijn", zegt ze. Drie andere containers, gevuld met onder meer aceton en gebruikt frituurvet, werden eerder al uit zee gevist.

Het ongeluk onderstreept volgens veel Kamerleden het belang van strengere regels voor het doorkruisen van het zuidelijk deel van de Noordzee bij de Waddeneilanden, door vrachtschepen bij stormachtig weer. Daar pleit de Kamer al voor sinds het containerschip MSC Zoe begin 2019 ruim 300 containers verloor in het kwetsbare natuurgebied.

Volgens Martijn Kapel van Rijkswaterstaat zijn de laatste containers afgelopen nacht al aangetroffen. "Ze worden nu geborgen door het schip Friendship. Er is met sonar op de bodem gezocht. Over de conditie van de containers is mij nog niets bekend." Volgens Kapel blijft Rijkswaterstaat in contact met de eigenaar en de verzekeraar dom het proces af te ronden.

Voorkomen

Burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland is opgelucht dat ook de laatste containers zijn gevonden. "Die containers horen niet in de zee, ze zijn gevaarlijk. Voor de zeevaart, visserij en natuur. Het is belangrijk dat ze nu gelokaliseerd zijn. Vorige week was ontzettend hectisch. Het toont aan dat er echt gewekt moet worden aan het voorkomen van deze incidenten."

Stoel vindt dat er internationaal actie moet worden genomen. "Het kan niet zo zijn dat containers zo vaak van een schip vallen. Ook in andere gebieden in de wereld gaat het mis, soms met grote aantallen tegelijk. Dat is levensgevaarlijk. Met aceton ben je toch niet helemaal gerust. En ook olie en frituurvet wil je niet in de natuur tegenkomen."

De minister heeft toegezegd om de Tweede Kamer voor 2 juni een update te geven over het overleg met Duitsland, Denemarken en de Internationale Maritieme Organisatie.

Martijn Kapel van Rijkswaterstaat en burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland

(Advertentie)
(Advertentie)