100 banen weg bij uitgeverij Friese dagbladen: "Zwarte dag voor journalistiek"

14 apr 2021 - 17:24

De NDC mediagroep schrapt 100 van de 580 banen, zo melden de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad. De uitgever van onder andere deze beide kranten wil vol inzetten op de journalistiek. De helft van de ontslagen valt bij de advertentieverkopers. Het gaat om zo'n 50 mensen. Ook het FD krijgt een flinke klap te verduren, daar moeten 8 van de 33 redacteuren eruit.

Een grote klap voor medewerkers van NDC mediagroep

De klap komt hard aan bij de journalistiek in Fryslân, zegt Omrop Fryslân-verslaggever Timo Jepkema. "En die staat al onder druk. Vorige week werd bekend dat de NDC vanwege de financiële situatie 'kritisch kijkt' naar de huis-aan-huisbladen." Er zou bij het bedrijf geen perspectief meer zijn voor de tientallen wijk- en nieuwsbladen die in het Noorden van Nederland verspreid worden.

Verlies op advertentie-afdeling

Volgens algemeen directeur Koos Boot van de NDC mediagroep wordt er verlies gedraaid op de advertentie-afdeling en bij het FD. Zo kost het binnenhalen van kleine advertenties meer dan dat ze opbrengen. Ook op andere afdelingen worden er mensen ontslagen. De LC, en ook het Dagblad van het Noorden, zijn wel winstgevend volgens Boot."

Je ziet dat er een grote groep adverteerders is, waar we maar een paar tientjes aan verdienen. Dan is het dus duurder om iemand daar naartoe te sturen, dan dat je aan advertentie-inkomsten krijgt", legt hoofdredacteur Evert van Dijk van de NDC Mediagroep uit. "Dus we verliezen wel een beetje omzet, maar we besparen meer kosten. Dat lijkt raar, maar het is beter voor onze financiële situatie."

Zorgen bij personeel

De ondernemingsraad van de NDC is een week geleden op de hoogte gesteld van de plannen. "Woensdag is het voltallige personeel bijgepraat", schrijft de OR in een verklaring. "We begrijpen het nut en de noodzaak van aanpassingen in de bedrijfsvoering na jaren van verliezen. De OR deelt daarbij de zorgen die bij het personeel leven over het verlies aan banen."

Foto: Omrop Fryslân

Onderscheidende journalistiek

Met het schrappen van de banen verandert ook de werkwijze van de redacties. Er zal meer ingezet worden op online en video. Het banenverlies op de redactie van het FD hoeft volgens Van Dijk geen gevolgen te hebben voor de journalistieke kwaliteit van de krant, die zich uitdrukkelijk wil onderscheiden van de LC. "We gaan inzetten op de eigen onderscheidende journalistiek van het Friesch Dagblad. We gaan kijken hoe we met een kleine redactie echt onderscheidende verhalen kunnen maken", aldus Van Dijk.

Ook wordt er gekeken hoe er meer kan worden samengewerkt met andere onderdelen van het Mediahuis, het Belgische bedrijf dat in december de NDC mediagroep heeft overgenomen.

"Maar al met al kun je stellen dat het een zwarte dag is voor de journalistiek in Fryslân", zegt Jepkema. "Dit gaat ten koste van de pluriformiteit."

Evert van Dijk, hoofdredacteur van de NDC Mediagroep

(Advertentie)
(Advertentie)