Meer doden in het Friese verkeer, ondanks corona

14 apr 2021 - 00:00

In Fryslân kwam vorig jaar 35 mensen om het leven bij een verkeersongeluk. Dat zijn er meer dan het jaar daarvoor, toen er 29 verkeersdoden vielen, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De A6 by Sint-Nyk - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Het aantal verkeersdoden in onze provincie schommelt al jaren rond de dertig gevallen per jaar, maar was sinds 2010 niet zo hoog als vorig jaar. Ook landelijk lijkt het aantal jaarlijkse overlijdens door verkeersongelukken maar niet substantieel te willen dalen.

In 2020 kwamen in Nederland 610 mensen om in het verkeer, en in 2019 maar liefst 661. Dat is weliswaar een daling, maar bijvoorbeeld in 2013 en 2014 waren er 'maar' 570 gevallen te betreuren.

Corona-effect

In bijna alle provincies is het aantal verkeersdoden in 2020 lager dan het jaar ervoor, behalve in onze provincie, Zeeland en Groningen. Een 'corona-effect' is in het landelijk gemiddelde wel goed terug te zien. Vooral tijdens de eerste weken van de lockdowns was het aanmerkelijk rustiger op de Nederlandse wegen. Juist in die maanden, maart en december, is in de landelijke cijfers goed te zien dat er minder mensen omkwamen dan in dezelfde maanden in het jaar ervoor. Ook het landelijke jaartotaal is dus gedaald: van 661 naar 610.

Fietsers

In de afgelopen drie jaar is bij dodelijke ongevallen in Fryslân waar een fietser bij omkwam een toename te zien. In 2018 waren negen fietsers slachtoffer van een dodelijk ongeval. Vorig jaar waren dat er 14; een flinke stijging. Vorig jaar kwamen er in Fryslân elf inzittenden van personenauto's om. Dat zijn er dus minder dan het aantal fietsers. Toch is ook hier een stijging te zien ten opzichte van 2018. Toen kwamen zeven automobilisten of passagiers om het leven in het Friese verkeer.

Dick ter Steege van het Centraal Bureau voor de Statistiek

Trefwoorden: 
CBS verkeer verkeersdoden
(Advertentie)
(Advertentie)