Waddenvereniging niet te spreken over luchtmacht-oefening in broedseizoen

13 apr 2021 - 20:29

Defensie viert komende twee weken met grote transportvliegtuigen oefeningen uit. Met de Hercules C130-vliegtuigen wordt op 100 tot 150 meter hoogte gevlogen. Dat gebeurt ook over de Vliehors op Vlieland en de Marnewaard bij Lauwersoog, natuurgebieden waar op dit moment vogels zitten te broeden. De Waddenvereniging, Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland begrijpen er niets van en hebben een bezwaarschrift naar minister van Defensie Ank Bijleveld gestuurd.

Archiefbeeld - Foto: Shutterstock.com (SpaceKris)

Ellen Kuipers van de Waddenvereniging vindt ook de communicatie een slecht punt. "Het is helaas niet heel erg duidelijk hoe vaak die vliegtuigen bij de natuurgebieden langs komen. Er wordt iets gepubliceerd in de Staatscourant, maar hoe vaak het gebeurt en op welke gebieden weten we niet. We weten wél dat de transportvliegtuigen waar ze mee vliegen de meest verstorende vliegtuigen zijn. Dat blijkt uit onderzoek op de Vliehors. Ze hebben een effectgebied van tien kilometer. Dus wij vinden het onverantwoord om deze oefening in de broedperiode te doen."

Verstorend

Volgens Kuipers is het beleid scheef. De gewone mens moet uit de natuurgebieden vandaan blijven vanwege de kwetsbare periode voor de vogels, maar de Defensie mag wel zulke oefeningen doen. "Dat ze met lawaaiige, grote vliegtuigen extreem laag gaan vliegen, dat begrijpen wij niet. Op de Vliehors is ook een beheerplan waar in staat dat er op de grond al veel activiteiten zijn die verstorend zijn voor broedvogels. Er zijn maatregelen om bijvoorbeeld wandelende recreanten uit de buurt te houden. Maar dan ga je er wel laag met grote transportvliegtuigen overheen. Voor ons valt dat niet te rijmen. Dit geeft een verkeerd signaal af."

De oefeningen worden in eigen land gehouden vanwege de coronamaatregelen. De training is met name bedoeld als voorbereiding van een grote VN-missie naar Mali, waar in september Nederlandse militairen heen moeten. "Ik snap dat er geoefend moet worden," zegt Kuipers, "maar laten we alsjeblieft rekening houden met de andere gebruikers van dit gebied."

Pech

Dinsdag zat het wat betreft de overlast mee, want beide C-130 Hercules vliegtuigen bleven aan de grond staan. Volgens Defensie hebben beide toestellen last gehad van technische mankementen. Waarschijnlijk is een van de toestellen woensdag wel weer inzetbaar.

Ellen Kuipers van de Waddenvereniging

(Advertentie)
(Advertentie)