GGD iedere dag door wanhopige mensen naar vaccin gevraagd, maar helpen kan niet

GGD Fryslân heeft iedere dag te maken met mensen die graag een vaccin willen en uit wanhoop bellen met de gezondheidsdienst. "Dat zijn schrijnende gevallen wat ons allen aan het hart gaat", zo laat de GGD weten. "Maar we kunnen ze niet oplossen, we kunnen deze wanhopige mensen niet helpen". De GGD adviseert niet zonder afspraak naar een priklocatie te komen.
Wolle minsken har noch faksinearje litte mei AstraZeneca?
In Fryslân zijn er nu 99.000 prikken gezet. "We willen wel graag meer, maar we zijn afhankelijk van de levering," laat een woordvoerder weten. Bovendien doet de ophef om het AstraZeneca-vaccin de zaak geen goed. GGD Fryslân geeft aan dat ze afhankelijk zijn van het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM.
Ik vind het een van de moeilijkste dingen in mijn werk op dit moment.
Nils van Mourik van GGD Fryslân
Nils van Mourik van GGD Fryslân merkt de wanhoop bij sommige mensen, ook persoonlijk wordt hij benaderd. "Ik vind het verschrikkelijk, ik vind het een van de moeilijkste dingen in mijn werk op dit moment. Het zijn echt schrijnende situaties. Mensen die op de wachtlijst staan voor een harttransplantatie en bang zijn voor het virus, bijvoorbeeld. Of mensen met een geestelijke beperking die thuis wonen, van wie de ouders de zorg op zich nemen. Die worden niet geprikt, terwijl de mensen in een instelling wel geprikt worden. Zulke mensen bellen ons."
Nils van Mourik van GGD Fryslân

Geen uitzonderingen

Maar uitzonderingen kan de GGD niet maken, legt Van Mourik uit. "Het kan echt niet, want als je dat doet is de hele vaccinatiestrategie weg. We kunnen alleen maar de landelijke lijn volgen." Maar het is en blijft lastig. "Er ligt een advies van de gezondheidsraad dat de mensen onder de 60 jaar geen AstraZeneca mogen krijgen, dus ook de schrijnende gevallen niet. Dat is wel lastig."

Leeuwarder huisartsen teleurgesteld

De huisartsen van de 23 Leeuwarder praktijken vinden het jammer dat er zoveel discussie is over AstraZeneca. Ze brachten het vaccin dinsdag naar het WTC, waar ze woensdag beginnen met prikken. Daar mogen ze drie prikstraten van de GGD gebruiken omdat het niet mogelijk is om zoveel mensen in de eigen praktijken te prikken.
De huisartsen hebben 6.000 Leeuwarders tussen de 60 en de 65 opgeroepen voor een vaccin van AstraZeneca. Volgens huisarts Kees Iest is het vertrouwd. "Het is veilig voor onze doelgroep. De nadelen van de bijwerkingen wegen niet op tegen de voordelen dat je beschermd wordt tegen corona."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Vorige week zette het kabinet de vaccinatie met AstraZeneca voor mensen onder de 60 jaar stil vanwege het risico op trombose en bloedproppen. Daardoor nam ook het vertrouwen bij ouderen voor dit vaccin af. Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat vier op de tien 60-plussers AstraZeneca niet zien zitten.
Dat is zeer jammer, zegt Iest."Het is belangrijk voor de immuniteit dat der zoveel mogelijk mensen komen. Dan kan de samenleving weer open. Ik ben heel benieuwd naar de opkomst, ik hoop op negentig procent. Dan zou ik al heel erg blij zijn." Woensdag zijn er 720 Leeuwarders van tussen de 60 en de 65 jaar opgeroepen.