Harlingen heeft de komende maanden twee sluisdeuren minder

13 apr 2021 - 15:30

Het heeft iets langer geduurd dan de bedoeling was, maar dinsdag zijn twee van de grote, zware sluisdeuren van de keersluis de Sas in de stad Harlingen weggehaald. Na de vorige renovatie, bijna twintig jaar geleden, zijn de stalen sluisdeuren, aandrijvingen en andere onderdelen weer aan groot onderhoud toe. Van de deuren zijn vier exemplaren. De andere twee zijn in mei aan de beurt.

De keersluis van Harlingen krijgt een opknapbeurt

Er moet een paar keer een flinke hamer aan te pas komen om de boel los te krijgen, maar met een kleine drie kwartier vertraging is de eerste sluisdeur dan toch los. Het gevaarte van zo'n 40.000 kilo wordt voorzichtig door een kraan een paar meter de lucht in getakeld en daarna op een ponton gelegd. Dat ponton brengt de sluisdeuren naar Burgum waar ze gestraald en geschilderd worden.

De Sas is een keersluis, bedoeld om bij storm, wanneer er extreme waterstanden zijn, het water tegen te houden. Bij hoogwater gaan de deuren dicht en dan is Harlingen beschermd tegen het water. Projectleider Ido Boonstra legt uit: "Ze zijn er in tweevoud, dubbel dus. Dat is voor de veiligheid. Als er een stel kapot is, heb je nog een ander stel deuren."

Verslaggever Arjen Bosselaar in gesprek met projectleider Ido Boonstra

Dat er nu enkele maanden twee sluisdeuren minder in de sluis zitten, levert geen gevaar op, zegt Boonstra: "We doen dit buiten het stormseizoen. Dan is de kans op slecht weer veel kleiner. Bovendien laten we het andere stel deuren zitten, zodat bij hoog water Harlingen nog altijd beschermd is."

Foto: Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân

Naast het onderhoud aan de sluisdeuren wordt de installatie gerepareerd die het slik weghaalt als de deuren in gebruik zijn, want die werkt niet meer goed. Als alles nagekeken is, kan de sluis weer twintig jaar mee. Volgens Boonstra is het onderhoud erg belangrijk: "We hebben hier wel te maken met zout water. Dat is voor deze deuren toch een agressieve omgeving. Het materiaal heeft daaronder te lijden. Wij gaan ervan uit dat deze deuren vijftig tot zeventig jaar mee kunnen, als alles eens in de twintig jaar maar goed wordt onderhouden."

Het werk aan de keersluis is waarschijnlijk begin juli klaar. De totale kosten worden geraamd op zo'n 800.000 euro.

Verslaggever Arjen Bosselaar bij de keersluis Sas in Harlingen

(Advertentie)
(Advertentie)