Stichting Friesland 1940-1945 laat herdenkingsraam maken voor Blokhuispoort Leeuwarden

13 apr 2021 - 14:53

In de Blokhuispoort in Leeuwarden wordt binnenkort een glazen raamtableau onthuld ter nagedachtenis aan de gevangen die er bevrijd werden. Het kunstwerk is betaald door de Stichting Friesland 1940-1945, ooit opgericht om families van verzetsmensen financieel te helpen. De primaire taak is nu het steunen van evenementen en projecten die de nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog levendig houden, al blijft de familiehulp ook bestaan.

Foto: Omrop Fryslân

De Stichting Friesland 1940-1945 zal bij velen bekend zijn als een organisatie die zich bezighoudt met educatie. En een stichting die bijvoorbeeld betrokken is bij het Bevrijdingsfestival. Maar de primaire taak van de stichting is een stuk minder bekend. Al sinds 1946 staat de stichting verzetsmensen en hun naasten bij. Nu, 75 jaar na dato, is dit niet meer de belangrijkste opgave. De zorg gaat wel door, maar de stichting richt zich nu meer op het levendig houden van de herinnering. Zo wordt begin mei een herdenkingsraam in de Blokhuispoort onthuld.

De Blokhúspoarte yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

De financiële hulp aan verzetsfamilies gebeurde in het begin op een vrij simpele manier middels een collecte, vertelt voorzitter Gerk Koopmans, van de stichting. Later werd het officiëler en kwam er een kantoor. Op hoogtijdagen maakten wel vierhonderd gezinnen gebruik van de hulp. Maar nabestaanden worden ook ouder en komen te overlijden. De stichting helpt nu nog maar twintig mensen. Die zijn ook al oud en dus wil de stichting haar belangrijkste opgave loslaten. Dat betekent niet dat die twintig geen hulp meer krijgen. Die steun blijft bestaan zolang zij leven.

De stichting heeft ook al geen kantoor meer met medewerker, er is nu nog enkel nog het bestuur. Er is nog wel geld en dat wordt nu gebruikt om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levendig te houden. Mensen die daarvoor iets willen opzetten, kunnen een aanvraag indienen. Zo is de stichting Friesland 1940-1945 bijvoorbeeld vaste geldschieter van het Bevrijdingsfestival en krijgen documentaires over de Tweede Wereldoorlog op Omrop Fryslân ook een bijdrage.

De onthulling van het herdenkingsraam in voormalige gevangenis De Blokhuispoort in Leeuwarden vindt plaats op 6 mei. De officiële handeling wordt uitgevoerd door commissaris van de Koning Brok en burgemeester Buma van Leeuwarden. Wegens corona mag er geen publiek bij zijn. Daarom zal de plechtigheid rechtstreeks te volgen zijn op Omrop Fryslân. Het begint om 16:15 uur.

(Advertentie)
(Advertentie)