'Poes in de mand'-campagne uitgebreid met steun van de provincie

13 apr 2021 - 07:11

De campagne tegen het vrij buiten laten loslopen van katten in het voorjaar van de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) krijgt een vervolg en wordt uitgebreid met steun van de provincie. De campagne Kuikens in het land, poes in de mand met Emiel Stoffers van De Hûnekop viel flink op vorig jaar.

Foto: Poes in de mand

De BFVW startte in april een campagne, in samenwerking met natuurorganisaties, agrarische collectieven en de provincie Fryslân. Met filmpjes riepen ze kattenbezitters op om de katten in het weidevogelseizoen - tot en met juni - 's nachts binnen te houden. Doel is dat minder kuikentjes van weidevogels het slachtoffer worden van jagende katten.

Age de Jong van de bond zei vorig jaar na afloop van de campagne al dat die effect had gehad. Dat bevestigt voorzitter Frans Kloosterman van de BFVW. "We hebben een groot bereik. Veel mensen kennen de campagne", zegt hij. "En als je groot bereik hebt, dan luisteren mensen ook."

Bewustwording

Het effect van de campagne is echter lastig te meten in cijfers en Kloosterman kan niet zeggen of kattenbaasjes massaal gehoor hebben gegeven aan de oproep. "Dat kunnen we heel lastig meten."

De bond is dit jaar van start gegaan met onderzoek op basis van DNA om te achterhalen van welke vogel een nest precies afkomstig is. Aan de hand daarvan kunnen de effecten duidelijker in beeld worden gebracht. "Het doel van deze campagne is nu eerst bewustwording."

Foto: Poes in de Mand

Toch is het voor de BFVW reden genoeg om de campagne een vervolg te geven. Emiel Stoffers van De Hûnekop is er deze keer ook weer bij. "Hij gaat in een auto met grote luidsprekers erop rondrijden met de omroep om de poes thuis te houden."

Ook komen er spandoeken bij de weg om aandacht te vragen voor het onderwerp. "Van half april tot en met juni zitten de kuikens in het land. Katten vreten soms wat af. Hun baasje moet hen in die periode gewoon even binnen houden, voornamelijk 's nachts", aldus Kloosterman.

Frans Kloosterman van de Bond van Friese Vogelwachten

(Advertentie)
(Advertentie)