Ramadan van start, maar door de avondklok moeten de gebeden thuis

13 apr 2021 - 05:08

Het was dinsdag al heel vroeg toen het vasten voor moslims begon: 05.08 uur 's ochtends. Met de ramadan, die ongeveer een maand duurt, mogen moslims tussen de zonsopkomst en zonsondergang niets eten of drinken. Het doel hiervan is om dichter bij Allah te komen en je bewuster te worden van jezelf. Daarbij wordt ook veel gebeden, maar door het coronavirus gaat dat anders dan anders.

Start Ramadan

Het belangrijkste gebed tijdens de ramadan is het laatste, dat na 22.00 uur meestal in de moskee wordt gehouden. Dan heeft iedereen thuis met het gezin gegeten en wil men bij elkaar komen. Maar door de avondklok komt dat laatste gebed te laat en moet dat thuis worden gedaan.

Er thuis wat moois van maken

Dat is jammer, maar geen ramp, vertelt Slimane Elhilmi. Hij is voorzitter van de Marokaanse gemeenschap in Heerenveen en gaat zelf altijd naar de El Fath-moskee. "Het enige gemis is dat je niet met z'n allen het gebed kunt verrichten. Maar dat kan ook gewoon thuis, met je vrouw of kinderen. Dat is even goed als in de moskee, het is niet minder."

Toch mist ook Elhilmi de moskee wel in deze tijd: "Ik doe het liever hier in de moskee. Ik heb vertrouwen in mijn imam, dat hij het goede aan ons toont. We volgen hem. Maar we maken er thuis wat moois van met mijn eigen gezin."

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Zorgen voor je lichaam

Verder moet er misschien een beetje meer rekening worden gehouden met bijvoorbeeld islamitische collega's, grapt Elhilmi: "Het zal afzien zijn. Misschien wat dorst en honger, misschien wat prikkelbaar op het werk. Maar dat hoort er allemaal bij." En van 's avonds net na half negen mag er dan weer worden gegeten en gedronken, tot net na vijven in de ochtend. "Je moet wel goed zorgen voor je lichaam. Dat zegt Allah ook. Dus je moet niet om half vijf aan de shoarma. Het kan wel, maar het is niet handig. Ik zou het in ieder geval niet doen."

Het dieet van de Heerenvener ziet er een stuk gezonder uit: "Dat zal wat kwark zijn, en fruit. Noten zijn ook heel goed. Ik maak vaak een smoothie met veel erin, dat mix ik door elkaar en dat drink ik op. Daar red ik mij de hele dag wel mee."

(Advertentie)
(Advertentie)