Dorpen Weststellingwerf nog voorzichtig met budgetten Dorpenfonds

12 apr 2021 - 21:23

Gemeente Weststellingwerf gaat door met het toekennen van werkbudgetten aan dorpsbelangen, zo bleek maandag in een vergadering. Sinds 2016 kunnen dorpen gebruikmaken van het Dorpenfonds. In 2020 is er bijna 50.000 euro gebruikt voor 19 projecten in de gemeente. Volgens dorpencoördinator Klaas Hallema is het voor sommige dorpen nog wel wennen. Volgens hem zijn dorpen nog voorzichtig met het uitgeven van het geld aan leefbaarheid, maar hij zegt ook dat dorpsbelangen er in groeien.

De brug over de Skipsleat in Nijelamer - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Een grote beperking was in het afgelopen jaar wel de coronacrisis. Het Dorpenfonds kwam daardoor niet helemaal tot zijn recht, oom omdat bijeenkomsten van plaatselijke belangen geschrapt werden. Ook zijn sommige dorpen dus nog wat voorzichtig met de budgetten.

Plaatselijke belangen

"Voor de meesten is het wel even wennen", zegt dorpencoördinator Hallema. "Ze vragen ons of een plan goed is. Het is juist de bedoeling dat ze dat in onderling overleg in de dorpen bespreken en besluiten. We vertrouwen er op dat dorpen goed weten waaraan het besteed kan worden. Maar dat moet groeien."

De dorpen krijgen ook dit jaar weer een budget van tussen de 1.500 en 2.500 euro. Alleen Slijkenburg niet, maar dat dorp heeft ook niet een dorpsbelang. Volgens het college is dat aan de dorpsbewoners zelf.

(Advertentie)
(Advertentie)