Horeca-ondernemers teleurgesteld over uitstel versoepelingen: "Eén grote comedyshow"

12 apr 2021 - 12:33

De stoelen staan klaar, de terrassen zijn ruim genoeg en de tafels schoon, maar alle voorbereidingen van horecaondernemers zijn tevergeefs. De aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen vanaf 21 april worden opnieuw uitgesteld tot 28 april. Een dag na Koningsdag. En dat is flink balen, vindt Eldad Lasker van Markt23 in Sneek. "Dit is één grote comedyshow."

De hoareka is teloarsteld yn it kabinetsbelied

Lasker zag de bui al een beetje hangen. "We hadden het stiekem wel een beetje verwacht dat de versoepelingen zouden worden uitgesteld. Maar desondanks baal ik als een stekker. Het is de tweede 'leuke' grap van onze vrienden uit Den Haag. Mijn advies: Toon leiderschap en prik een serieuze datum. Dit is één grote comedyshow. Ik weet niet meer wat we moeten geloven tegenwoordig. Ik voel me niet langer serieus genomen. Absoluut niet."

Kussentjes al besteld

Even verderop in Sneek was Wieger Wind van restaurant Onder de Linden al helemaal klaar voor de opening van de terrassen op 21 april. "Toen we twee weken terug het nieuws kregen, zijn we meteen aan de slag gegaan. We hebben de menukaarten laten drukken, zelf bier gebrouwen, kussentjes besteld en nieuw servies gehaald. En dan hoor je op vrijdag die twijfel en dan denk je: het zal toch niet? Eerlijk gezegd geloof ik er niet zo veel meer van dat we 28 april open mogen. Ik denk dat 1 juni een haalbare kaart is."

In haalbare datum

Daar is Lasker het volledig mee eens. "Ik heb liever een haalbare datum dan dat ons iedere keer een worst voor wordt gehouden. Zo'n datum is ontzettend belangrijk. Binnen een dag kunnen we de boel wel klaar zetten, dat is het probleem niet, maar we moeten ook onze bestellingen doen. We moeten weken van tevoren versartikelen bestellen. Het is respectloos dat het kabinet niet naar dat soort details kijkt. Ik hoop dat ze met een datum komen en dat we dan écht gas kunnen geven. Dat we eindelijk weer een beetje geld kunnen verdienen."

Thuis op de bank

Ook Wind hoopt snel op inkomsten. Toch is hij sceptisch. "Laten we wel wezen: met alleen het terras open zijn we er ook nog lang niet." Hij baalt net als Lasker van de onduidelijkheid bij het kabinet. "Dat er mensen van mij thuis op de bank zitten terwijl ze zo graag aan de slag willen, dat is mijn grootste frustratie."

Frustratie bij horeca-ondernemers in Sneek

Foto: ANP Foto
Trefwoorden: 
horeca coronavirus terras
(Advertentie)
(Advertentie)