Ondernemer Sjuk uit Burgum slachtoffer van coronafrauda: "Plotseling een deurwaarder op de stoep"

Plotseling stond er een deurwaarder op de stoep bij het bedrijf van Sjuk Veenstra uit Burgum. Op naam van zijn bedrijf was meer dan 58.000 euro coronasteun van het Rijk aangevraagd, maar Veenstra wist daar zelf niets vanaf. Het geld was overgemaakt naar de rekening van iemand anders.
Sjuk Veenstra © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Door te frauderen met de gegevens van bestaande bedrijven, lukt het criminelen om onterecht grote bedragen aan coronasteun van het Rijk binnen te halen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z en RTL Nieuws. Veenstra baalt ervan dat de dader dit zo eenvoudig kon doen: "Ik ben ervan geschrokken, maar ook boos dat het zo gemakkelijk gaat."
Veenstra vindt het vervelend dat hij als fraudeur werd betiteld, terwijl hij slachtoffer is
Als duidelijk wordt dat er iets misgaat, wordt de legitieme eigenaar erop aangesproken door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dat overkwam dus ook ondernemer Veenstra.

Beveiliging op het laagste niveau

De dader heeft op naam van Veenstra's bedrijf een zogeheten e-Herkenning aangevraagd; een soort DigiD voor bedrijven. De beveiliging daarvan door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stond voor het aanvragen van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) op het laagste niveau ingesteld. De controle op de gegevens in de aanvraag voldeed ook niet. Want afgezien van de Kamer van Koophandel-gegevens klopte de informatie niet.
De beveiliging wordt nu wel strenger. Dat heeft RVO verteld aan RTL. Veenstra vindt het vervelend dat hij in eerste instantie als fraudeur werd betiteld, terwijl hij slachtoffer is. Het heeft hem veel tijd, inzet en nachtrust gekost om duidelijk te maken dat er iets heel anders aan de hand was.