Skûtsjeschippers melden zich massaal aan voor IFKS

09 apr 2021 - 16:30

Het is nog maar de vraag of er deze zomer gezeild kan worden, maar dat de skûtsjeschippers niets liever willen, blijkt wel uit het aantal aanmeldingen dat de IFKS binnen gekregen heeft. Met 63 skûtsjes is de vloot bijna net zo groot als die van 2019, maar er zijn wel wat wijzigingen.

Foto: Omrop Fryslân, Jitze de Vries

De schippers hadden tot 1 april de tijd om zich aan te melden. De IFKS staat gepland voor de week van 7 tot en met 14 augustus. Omdat het laatste kampioenschap in 2019 gehouden werd - vanwege de coronacrisis ging het kampioenschap vorig jaar niet door - hebben wij de belangrijkste veranderingen in de vloot op een rijtje gezet.

De vloot van de familie Heerschop

Hij zeilde al sinds 2003 met de Wylde Wytse, maar Sikke Heerschop vond een ander skûtsje in Engeland en wil daar de komende jaren mee verder. Het schip heeft de toepasselijke naam 'Ingelskman' gekregen. Zoon Wytse Heerschop, tot nu toe schipper op de Woeste Ånne, neemt de Wylde Wytse over, maar gebruikt de wisseling voor een klein eerbetoon aan vader Sikke: het skûtsje heet nu 'Us Heit'. Dat betekent dat de Woeste Ånne 'voor de kant' komt te liggen. Voor de liefhebber: hij staat te koop.

Geen vrouwenskûtsje meer

Het skûtsje dat vier jaar lang volledig door vrouwen werd gezeild, doet niet langer mee aan de IFKS. Schipper Alisa Stekelenburg maakte na het kampioenschap van 2019 bekend dat het team ophoudt om zo meer tijd voor andere zaken over te houden. "We wilden dit vijf jaar doen, maar het kost allemaal veel tijd en ik wil ook graag in mijn huis aan de slag. Maar we hebben zeker een prachttijd gehad", zei Stekelenburg toen.

Team Emanuel verder op de Drie Gebroeders

De Emanuel, het skûtsje waar schipper Merijn Olsthoorn in 2017 kampioen mee werd, verdwijnt uit de vloot. Ook de schipper zelf maakte eind 2019 bekend op te houden in de IFKS. Aeger van der Hoeff neemt het helmhout van hem over, maar dat wordt wel het helmhout van de Drie Gebroeders.

IFKS Grutte-A skûstje Drie Gebroeders - Foto: IFKS

Dit Gorredijkster skûtsje promoveerde in 2019 van de C-klasse naar de B, toen nog met Harmen Brouwer aan het roer. Maar Brouwer en zijn bemanningsleden zijn intussen overgestapt naar de SKS. Daar vertegenwoordigen ze dit jaar Langwar met het skûtsje Jonge Jan.

Eigen skûtsje voor Echtenerbrug

Ook schipper Walter de Vries, in 2019 nog vierde in het eindklassement van de A-klasse, houdt er na 17 jaar IFKS mee op. Dat betekent dat skûtsje De Goede Verwachting een nieuwe eigenaar krijgt en Echtenerbrug eindelijk een eigen skûtsje. De Goede Verwachting komt dit jaar, onder de naam De Trije Doarpen, niet alleen uit voor Echtenerbrug, maar ook voor Echten en Delfstrahuizen. Het helmhout komt in handen van Henk Regts, die na zijn promotie in 2019 uit mag komen in de B-klasse.

Jelle Los toch schipper van de Grutte Pier

Eigenaar en skûtsjeschipper Lucas Bouma verkocht in de herfst van 2019 zijn Grutte Pier aan Catrinus Sandstra uit Bolsward. Die heeft oud-IFKS'er Jelle Los aangesteld als schipper. Daarmee neemt hij wel een financieel risico. Los was namelijk in 2010 en 2011 ook schipper op de Grutte Pier. Het skûtsje was toen nog van Sikke Heerschop.

Grutte Pier - Foto: Omrop Fryslân, Jitze de Vries

Door een groot zakelijk conflict tussen biede mannen heeft Heerschop destijds een kettingbeding in het koopcontract van het skûtsje laten zetten. Dat is een onderdeel van het contract dat overgaat van koper op koper. In het kettingbeding staat dat er nooit meer een telg uit de familie Los op het skûtsje mag schipperen. Gebeurt dat wel, dan moet de eigenaar een geldboete van 2500 euro per keer betalen. In dat geval gaat het geld naar de IFKS.

Makkumer Zes Gebroeders wordt Eeltje Baas

Afgelopen zomer overleed onverwacht Eeltje Kuperus, vader van skûtsjeschipper Klaas Kuperus. Eeltje was mede-eigenaar van het Makkumer skûtsje Zes Gebroeders en deed nog elk jaar mee als trimmer aan boord bij zijn zoon. Klaas: "De bemanning noemde mijn vader altijd 'Eeltje Baas'. Daarom hebben we besloten het schip om te dopen." Vanaf dit jaar heet het skûtsje dan ook 'Eeltje Baas'.

IFKS - Foto: Omrop Fryslân, Jitze de Vries
Trefwoorden: 
skûtsjesilen IFKS
(Advertentie)
(Advertentie)