Eerste bezoeker voor Museumhuis Van Eysinga komt niet opdagen

09 apr 2021 - 12:31

Museumhuis Van Eysinga in Leeuwarden ging vrijdagochtend als eerste museum van Fryslân weer open. Dit als onderdeel van het nationale testprogramma om museu, theaters en voetbalstadions weer te openen voor bezoekers die een negatieve coronatest kunnen laten zien. Coördinator Femke Feddema en vrijwilliger Tineke Schripsema zaten vrijdagochtend om 10 uur klaar met koffie om de eerste bezoeker na een jaar weer feestelijk te ontvangen, maar die bezoeker kwam niet opdagen.

De eerste testlocaties zijn open

"Helaas", zucht coördinator Femke Feddema. Een beetje een anticlimax is het wel na de zorgvuldige voorbereiding van de afgelopen tijd. Voor de eerste drie testdagen zijn er zo'n dertig kaarten verkocht. Er is meer ruimte voor bezoekers, want het museumhuis mag 72 kaarten verkopen.

Luister naar Femke Feddema van het Van Eysingahuis

Museumhûs Van Eysinga yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân

Het Van Eysingahuis heeft de Friese primeur. Als open monument is het museum in deze proefmaand als één van de eersten aan de beurt om weer open te gaan. De andere musea in Fryslân die voor de proef zijn geselecteerd zijn het Jopie Huismanmuseum in Workum en het Fries Museum in Leeuwarden. Zij hebben hun proefopening op 19, 20 en 21 april. Het Fries Museum mag dan 250 mensen toelaten, het Jopie Huismanmuseum 125.

Het Van Eysingahuis was voorheen onderdeel van het Fries Museum en is nu in het bezit van de vereniging Hendrick de Keyser. Het Museumhuis wil graag wat bekender worden in Fryslân en daar deze testopening voor gebruiken.

(Advertentie)
(Advertentie)