Huisartsen maken zich zorgen over vaccinatiebereidheid met AstraZeneca

09 apr 2021 - 12:08

De Landelijke Huisartsen Vereniging is bang dat er veel mensen zijn die zich niet laten vaccineren met het coronavaccin van AstraZeneca, terwijl ze daar wel voor in aanmerking komen. Gisteren maakte minister Hugo de Jonge, op advies van de Gezondheidsraad, bekend dat het vaccin van AstraZeneca niet meer gebruikt wordt bij mensen jonger dan 60 jaar. Voor 60-plussers wordt het vaccin nog wel gebruikt.

Foto: Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar

Vrijdag worden de vaccins naar huisartsen in onze provincie gebracht. De vaccinaties voor 60-plussers beginnen komende week in Fryslân. Volgens Karin Groeneveld, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging en zelf huisarts in Lemmer, is er de afgelopen weken een verkeerd beeld ontstaan over AstraZeneca. Het Europees Geneesmiddelbureau heeft gister vastgesteld dat het vaccin een zeldzame bijwerking heeft. 1 op de 100.000 gevaccineerden kan trombose krijgen als gevolg van de vaccinatie. Volgens het EMA zijn de nadelen een stuk kleiner dan de voordelen. Het vaccineren gaat daarom door, maar AstraZeneca mag alleen gebruikt worden bij 60-plussers.

Vaccinatiebereidheid 'bedroevend laag'

Volgens Groeneveld is de vaccinatiebereidheid in de rest van het land "bedroevend laag." Ze hoopt dat dat in Fryslân anders is. "Van huisartsen in de rest van het land hoor ik dat zo'n 50 procent niet komt opdagen en dat is zonde. Het gaat om de doelgroep die juist vatbaar is voor covid. Er kunnen nu meters worden gemaakt. Het is zonde dat de berichtgeving het vertrouwen zo omlaag heeft gebracht."

Karin Groeneveld

Als de vaccins naar de huisartsen zijn gebracht, kunnen de uitnodigingen verstuurd worden naar de mensen die daarvoor in aanmerking komen. Groeneveld roept mensen op om op die uitnodiging in te gaan. "Het risico op bijwerkingen is heel laag. Het risico om aan covid te overlijden is vele malen hoger. Alles wat vandaag wordt geleverd, kunnen wij in één week wegprikken. Dat neemt de druk op de ziekenhuizen weg, want juist deze doelgroep kan daar terechtkomen als ze niet worden gevaccineerd."

Karin Groeneveld van de Landelijke Huisartsen Vereniging

(Advertentie)
(Advertentie)