Container met bakolie uit het water gehaald in Duitsland

09 apr 2021 - 16:20

De container met gebruikte bakolie die in de Noordzee dreef, is in Duitsland uit het water gehaald. Dat meldt de Kustwacht. Het is een van de vijf containers die woensdag overboord sloegen van het schip Baltic Tern. De Duitse autoriteiten werden verantwoordelijk voor die container nadat die naar Duitse wateren waren afgedreven. De container is inmiddels in de Eemshaven aan wal gebracht.

Foto: ProNews

De Baltic Tern heeft vijf container verloren boven Ameland: een met aceton, een met bakolie, een met pallets en twee met houtvezels. Een politiehelikopter vond donderdagavond de zogenaamde tanktainer met bakolie.

Eerder donderdag werd de container met aceton al aangetroffen. Rijkswaterstaat meldt vrijdag dat die niet uit het water gehaald kon worden in verband met de omstandigheden op zee. Als dat overdag opnieuw niet lukt, zou de container aan een anker vastgemaakt kunnen worden, om later door een ander schip opgehaald te worden. Dan zou het bergingsschip dat nu op zee is, verder kunnen zoeken naar de vermiste containers.

Foto: ProNews

Het is nog steeds niet duidelijk hoe de containers overboord konden slaan. Mensen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn al twee dagen bezig met onderzoek op het schip dat de containers verloor. Ze bekijken de technische staat van het schip, en controleren ook of alle documenten op orde zijn.

Het schip ligt nu in de haven van Rottedam. Donderdag zijn de inspecteurs ook al op het schip geweest, maar toen is het onderzoek niet afgemaakt, omdat er meerdere partijen aan boord waren die onderzoek deden. Dat zou gaan om de politie en de verzekeringsmaatschappij.

Martijn Kapel van Rijkswaterstaat over de containers

(Advertentie)
(Advertentie)