Longarts over klachten na corona: "Je ziet veel angst terug"

08 apr 2021 - 20:44

Zo'n 34 procent van de coronapatiënten heeft na zes maanden last van neurologische of psychiatrische aandoeningen. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers uit Oxford. Zij hebben meer dan 230.000 patiënten gevolgd. Longarts Jolanda Kuijvenhoven van het MCL kan zich wel vinden in de uitkomsten, maar zegt ook: "Ik vind de getallen wel indrukwekkend."

Longarts Jolanda Kuijvenhoven van ziekenhuis MCL - Foto: Omrop Fryslân

Angst zie je veel, zegt Kuijvenhoven. Vooral bij patiënten die op de intensive care hebben gelegen. "Maar ook bij mensen die het al gehad hebben en bang zijn om het opnieuw te krijgen. En zelfs familieleden van mensen die op de intensive care lagen. Stemmingswisselingen zijn wat lastiger aan te wijzen, maar ik zie zeker patiënten die een verminderde gemoedstoestand hebben en depressiever zijn."

Vergeetachtigheid en slecht slapen

Dat uit zich weer in andere klachten, legt Kuijvenhoven uit. "Je hoort vaak dat mensen slecht slapen, dat komt deels door angst en deels door alles wat ze meegemaakt hebben. Maar we horen ook ontzettend veel vergeetachtigheid. Mensen kunnen op de korte termijn minder goed onthouden, kunnen moeilijker op woorden komen of raken de draad van een verhaal kwijt."

Vooral bij de mensen die goed ziek zijn geweest door het coronavirus, kunnen de cognitieve vermogens zijn aangetast. "Het komt vaker voor bij mensen die op de intensive care lagen. Maar het zou ook best kunnen zijn dat het toch met het virus zelf te maken heeft. Men heeft voor dit onderzoek naar zes maanden gekeken in een grote database in Amerika. De coronapatiënten hebben ze vergeleken met personen die te maken hadden met een griepvirus of met andere longvirussen. Je ziet dat er opvallend meer psychiatrische en neurologische klachten."

Versoepelingen

Het kabinet heeft voor het eind van deze maand weer nieuwe versoepelingen aangekondigd. Terrassen zouden weer open mogen, maar ziekenhuizen zijn daar verbijsterd over. "Ik deel de mening wel", zegt de longarts. "Ik zie de versoepelingen wel met angst en beven tegemoet. Je ziet in het ziekenhuis dat er op de toppen van het kunnen gewerkt wordt, er worden weer meer ic-bedden vrijgemaakt voor coronapatiënten en er zijn nog altijd veel opnames. Dus ik houd mijn hart vast als alles weer open gaat. Het zijn politieke besluiten, al snap ik ook dat mensen een grote behoefte hebben aan meer vrijheid."

Longarts Jolanda Kuijvenhoven

(Advertentie)
(Advertentie)