Roeister Ymkje Clevering: "Ik kom hier om te winnen"

08 apr 2021 - 20:03

"Ik kom hier om te winnen", zegt Ymkje Clevering. Zij is een van de drie Friezen die dit weekend meedoen aan het Europees kampioenschap roeien in Italië. Jan van der Bij, Ymkje Clevering en Aletta Jorritsma maken in Varese alle drie ook kans op een medaille. Sterker nog, Van der Bij en Clevering verdedigen hun titel. We spreken met de drie roeiers en kijken vooruit naar de Olympische Spelen.

Luister naar een reportage van verslaggever Roelof de Vries

Jan van der Bij net voor het Europees kampioenschap in Varese, Italië - Foto: Merijn Soeters
 • Jan van der Bij
 • Leeftijd: 29 jaar
 • Geboren in: Drachten
 • Opgegroeid in: Oudega (Smallingerland)
 • Boot: Vier zonder stuurman
 • Resultaten: Goud op het EK (2020)

Het Europees kampioenschap vindt plaats in Varese. Waarom zijn jullie daar zo vroeg al naar toe gereisd?

We hebben ervoor gekozen om twee weken van tevoren al deze kant op te gaan. Zo kunnen we hier goed trainen en hebben we onze eigen bubbel. We zitten hier alleen met onze eigen ploeg en andere landen komen we ook niet tegen. Ik zit nu op het balkon. Het is 17, 18 graden en als ik 100 meter loop, zit ik al in het water. Dat is ideaal.

Jullie werden vijf maanden geleden Europees kampioen in Poznan. Wat zijn nu jullie kansen?

Omdat het EK van vijf maanden geleden ook de laatste wedstrijd was, is het lastig om in te schatten. We gaan er vanuit dat we te maken krijgen met dezelfde landen en Groot-Brittannië. Dat was het enige land dat er op het EK in Poznan niet bij was. En dat is een sterk roeiland. Polen is de wereldkampioen, maar werd derde op het EK. En Italië is ook sterk, net als Roemenië.

Jullie hebben je al geplaatst voor de Olympische Spelen, maar bij sommige sporten moet je toch opnieuw vormbehoud laten zien. Hoe zit dat bij jullie?

Wij zijn zeker van de Spelen. We hadden ons al geplaatst en de gouden medaille op het EK was al genoeg voor vormbehoud. Het helpt natuurlijk ook dat we goud hebben gehaald.

Jullie zijn nu de sterkste van Europa, maar hoe zijn jullie kansen op de Spelen?

Het EK is wel een goede graadmeter voor ons. Vaak horen de Europese boten ook bij de wereldtop. China kan daarbij komen. Ook omdat zij een Engelse coach hebben aangesteld en het laatste WK veel medailles hebben gewonnen. Australië hebben we al lang niet in actie gezien, maar die hebben van de vier zonder een prioriteit gemaakt. En dan heb je nog Nieuw-Zeeland, Canada en Amerika.

Hoe ziet de periode na het EK eruit?

Veel is nog onzeker. We gaan na het EK tot 11 mei op hoogte trainen in Oostenrijk, maar daarna is het afhankelijk van wat er kan. We gaan vooral trainen, trainen, trainen. En misschien nog wat wedstrijden. Zoals het nu staat, gaat één wereldbeker door en komen er misschien nog één of twee bij. We moeten even kijken wat er mogelijk is. Hoelang moeten we in quarantaine? In welk land is de wedstrijd? Ondertussen trainen we gewoon door en maakt het niet uit wat voor wedstrijden er nog bij komen.

Normaal gesproken mag je drie weken van tevoren al naar de Spelen. Dat is nu teruggebracht naar vijf dagen. Hoe vervelend is dat?

Het is wel schakelen. Het zijn in Japan natuurlijk andere tijden, dus wil je geen last hebben van een jetlag. En de omstandigheden zijn daar ook heel anders. Het is er veel warmer dan hier en de luchtvochtigheid is waarschijnlijk heel hoog. We hebben wel wat faciliteiten om daarmee om te gaan, maar het zou het mooiste zijn als we ergens heen kunnen waar vergelijkbare omstandigheden zijn.

Aletta Jorritsma voor het Europees Kampioenschap in Varese - Foto: Merijn Soeters
 • Aletta Jorritsma
 • Leeftijd: 31 jaar
 • Geboren in: Tzummarum
 • Opgroeid yn: Tzummarum
 • Boot: de Holland Acht
 • Resultaten: Twee keer zilver op het EK, drie keer brons op het EK, deelname aan de Spelen in 2016 (13e in de twee zonder stuurvrouw)

Wie zijn jullie concurrenten?

Roemenië en Duitsland eindigden voor ons. Maar we zaten echt heel dicht achter de nummer twee, Duitsland. Rusland zat achter ons. Italië is ook wel interessant, want die hebben nu voor het eerst ook een acht-boot. En Groot-Brittannië deed door corona niet mee aan het laatste EK, dus we weten niet precies hoe goed zij zijn. Maar zij hebben wel echt als roeibond de nadruk gelegd op de vier-boten. Terwijl Roemenië juist de focus legt op de acht.

Hoe zit dat precies bij jullie met de kwalificatie voor de Spelen?

Wij hebben ons nog niet geplaatst. Dat wordt nog spannend. 15 tot en met 17 mei is een Olympisch Kwalificatie Toernooi in Luzern in Zwitserland. Dan kunnen nog twee boten zich plaatsen. Dit toernooi is daarom wel belangrijk. Want van de landen die op het EK meedoen, heeft alleen Groot-Brittannië zich geplaatst voor de Spelen. Roemenië en Duitsland dus nog niet en die zaten op het EK vijf maanden geleden voor ons. En daar komt in Luzern dan China ook nog bij. Er mogen in totaal zeven boten naar Tokyo, alleen Groot-Brittannië, Australië, Amerika, Nieuw-Zeeland en Canada hebben zich nu geplaatst.

Jullie hebben nog een jonge ploeg. Betekent dat dat jullie nog heel erg kunnen groeien?

Ja, en ook wel omdat we afgelopen jaar nog maar kort bij elkaar zaten. Dor corona hebben we met deze groep meer getraind en zijn we een half jaar langer bij elkaar geweest. Dat kan wel een voordeel zijn.

Ben jij de oudste?

Eeeehm, dat denk ik wel ja.

Wat zegt dat?

Nou ja, ik zit met Karien Robbers op de slag. Met Karien heb ik in de dubbel twee geroeid op de Spelen in Rio. We zetten het ritme heel duidelijk neer, zodat de rest van de boot dat ritme kan volgen. Ik moet Karien een beetje aanjagen. Vooral op momenten dat het moet. En verder rustig blijven. Deze groep is wel gelijkwaardig. Het voelt niet alsof ik een leidersrol heb, maar we nemen wel wat ervaring mee natuurlijk.

Hoe kom je in de Holland Acht?

Na het EK hebben we de groep een beetje uitgebreid. Naar twaalf mensen. In januari gingen we op trainingskamp in Sevilla. Dan doen we selectiewedstrijden, roeien we op een ergometer en daarna wordt dan de keus gemaakt voor deze acht. Zo zijn er twee andere meisjes in de boot gekomen die bij het vorige EK niet meededen. Op de ergometers heeft iedereen dit jaar persoonlijk records gehaald.

Was dat voor jou dan ook nog spannend?

Ik heb wel veel testen gedaan en weet dat ik sterker ben geworden. Dus ik wist dat ik er wel bij kwam.

Ben je nu blessurevrij?

Ja, het gaat wel aardig.

Wel aardig?

Ja, hahaha. Ik heb het onder controle. Ja, nee, ik weet niet, het gaat wel goed.

Voor de Spelen in Rio in 2016 raakte je overtraind. Is dat voorbij?

Ja, zeker! Het jaar na Rio ben ik ermee bezig geweest om te kijken wat ik kan. Ik denk niet dat zoiets mij weer overkomt. Ik heb nog wel eens last van mijn rug, maar dat is nu oké.

Waarom niet?

Ik denk dat ik mijn lichaam nu veel beter ken. Ik denk dat de hele dynamiek in de groep is veranderd en ik denk dat dat de vorige keer ook wel meespeelde. Het is nu wel een open klimaat. Ik denk dat ik nu veel beter weet dat, als ik een keer moe ben, het dan ook teveel is. En alle Nederlandse ploegen doen het nu ook heel goed. Dat helpt natuurlijk ook mee. Dat zorgt voor een goed trainingsklimaat.

Hoe is de vorm?

Ik hoor iedereen zeggen dat er nu een acht ligt die nog nooit zo goed is geweest.

Wanneer ben je tevreden?

We gaan er natuurlijk wel heen om eerste te worden. Ik denk wel dat de boten dicht bij elkaar liggen. We moeten eerst maar eens goed varen. Maar uiteindelijk gaat het wel om die race over vijf weken. Deze race kunnen we goed gebruiken om beter te worden en dit is een leuke meting.

Ymkje Clevering net voor het Europees kampioenschap in Varese, Italië - Foto: Merijn Soeters
 • Ymkje Clevering
 • Leeftijd: 25 jaar
 • Geboren in: Haulerwijk
 • Opgegroeid in: Haulerwijk
 • Boot: Vier zonder stuurvrouw
 • Resultaten: Zilver op het WK (2019), twee keer goud en zilver en brons op het EK

Jullie zijn titelverdediger. Is het dan simpel? Zijn jullie de favoriet?

Ik denk wel dat we favoriet zijn. Maar het blijft spannend. De Italianen hadden bijvoorbeeld een nieuwe formatie, dus die worden waarschijnlijk nog beter. En de deelnemers uit Groot-Brittannië richten zich vooral op de vier-boten en die deden op het laatste EK niet mee. Maar ik kom hier wel om te winnen.

Is de Europese top ook de wereldtop?

Op het WK in 2019 eindigden we achter Australië, maar we hebben geen idee hoe goed die nu zijn, omdat we die door corona al heel lang niet meer gezien hebben. En die zien we tot de Spelen ook niet meer, want ze doen ook niet mee aan de wereldbekers. Amerika lijkt het nu eigenlijk voor het eerst een keer niet op orde te hebben, maar die moet je altijd in de gaten houden. Nieuw-Zeeland heeft ook een goede boot, maar die hebben zich nog niet zo gericht op de vier-boten. En dan moet je ook nog denken om Canada.

Hoelang zijn jullie nu in Italië?

Een uurtje van Varese in Pusiano, dichtbij het Comomeer hebben we al twee weken getraind. Qua corona is dat handig. De mannen en vrouwen zitten ook niet bij elkaar. Nu ook, in een andere eetzaal.

Zijn jullie nu al in bloedvorm of moet de piek later pas bij de Spelen liggen?

Daar ligt de focus wel op, natuurlijk. Maar de coach heeft voor dit toernooi besloten om toch een beetje uit te rusten. Omdat het belangrijk is om hier een goede race te varen. We hebben straks ook nog twee wereldbekers en daar trainen we goed overheen.

Hoe zien de komende maanden eruit?

We blijven straks vijf weken thuis. Dan hebben we nog een wereldbeker in Zwitserland en daarna nog een niet ver van Rome. Daar zitten dan ook trainingsblokken omheen. En daarna gaan we naar de Spelen.

Jullie hebben de Spelen in Tokyo, dus een andere tijdszone. En het is daar waarschijnlijk heel warm. Bovendien mogen jullie vanwege corona nu maar vijf dagen van tevoren naar Japan toe. Hoe bereiden jullie je daarop voor?

We hebben de afgelopen jaren een aantal toernooien in vergelijkbare landen gehad, zoals in Florida. Maar nu dacht ik laatst ineens wel van "O ja, het gaat door". Dan heb je hele andere zorgen en denk je vooral 'gaat het wel door'? En toen dacht ik ineens "O ja shit, het is daar zo warm". Dat is dan nu ineens wel een dingetje. Ik denk niet wat we in warmtekamers gaan trainen, maar misschien ook wel. En het tijdsverschil is ook wel vervelend. Voor elke dag dat je daar bent, moet je eigenlijk een uur nemen. Het tijdsverschil is negen uren. Dus je moet er eigenlijk negen dagen van tevoren zijn, maar daar kunnen we niets aan doen."

(Advertentie)
(Advertentie)