Politieke vragen over mogelijk verdwijnen streekkranten van NDC

08 apr 2021 - 14:12

De CDA-fractie in de gemeente Achtkarspelen stelt vragen over de streekkranten van uitgever NDC die dreigen te verdwijnen. NDC is ook de uitgever van de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad. Het bedrijf ziet geen perspectief meer in onder andere de elf huis-aan-huisbladen in Fryslân. In Achtkarspelen geeft NDC De Feanster uit.

Huis-aan-huisbladen van NDC Mediagroep - Foto: Omrop Fryslân

Het is het CDA opgevallen dat de journalistiek van De Feanster steeds minder is geworden. De partij wil weten of het college van de gemeente nadenkt over een eventueel ander huis-aan-huisblad.

Een andere optie is om de informatie in de gemeente op een andere manier te verspreiden, denkt het CDA. "Om papier (en dus bomen) te besparen zou ook nagedacht kunnen worden over een meer prominentere rol voor RTV NOF", zegt de partij. "Of in overleg met de kabelmaatschappijen en in samenwerking met de ANNO-regio het vrijmaken van een (extra) tv-kanaal voor nieuws uit de gehele ANNO-regio."

NDC is vrij recent overgenomen door het Belgische Mediahuis, dat al langer bezig is om wijkkranten te verkopen. Het blijkt dat winst met de kleine kranten bijna niet mogelijk is door tegenvallende advertentie-inkomsten. Volgens RTV Noord is het niet de bedoeling dat NDC nog een deel van de kranten houdt: het is alles of niets. Het gaat ook om kranten in Groningen en Drenthe. De ceo heeft aan RTV Noord laten weten dat overnamepartijen 'niet in de rij staan.' Binnen het personeel van NDC is er onrust over het afstoten.

(Advertentie)
(Advertentie)